Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2020, 10:51

Pariski muzej Luvr sutra će biti otvoren u post-kovid verziji

Muzej Luvr, jedan od najvećih i najposećenijih muzeja u svetu, sutra će biti otvoren sa svim mogućim sanitarnim i merama opreza, i bez uobičajenih američkih i azijskih turista u ovo doba godine.

Kriza koronavirusa napravila je finansijsku štetu od više od 40 miliona evra, izjavio je direktor čuvenog Luvra Žan-Lik Martinez i dodao da muzej očekuje finansijske teškoće tokom tri godine.

Sutra će biti otvoreno 70 odsto velelepnog zdanja ili oko 45.000 kvadratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << metara. Biće otvoreni najposećeniji delovi muzeja, kao što su dvorane antikviteta i egiptologije. Međutim, za sada će ostati zatvoreni oni delovi kulturnog zdanja koji su zahtevniji za održavanje.

"Gubimo oko 80 odsto svoje publike, jer oko 75 odsto naših posetilaca je iz inostranstva. Očekujemo između 20 i 30 odsto posetilaca u odnosu na prošlo leta, a to je maksimalno od 4.000 do 10.000 poseta dnevno", ocenio je Martinez.

Rezervacije su počele 15. juna putem interneta i za sada je to najbolji način za pristup Luvru. Za sada je registrovano oko 12.000 rezervacija za jul.

Posetioci će morati da ponesu svoje maske, ali neće imati svlačionice ni mesta za osveženje, dok će put posete biti označen i to bez mogućnosti povratka za ponovno posmatranje nekog umetničkog dela.

Ispred čuvene "Mona Lize" na podu će biti označeni krugovi za stajanje kako bi se izbegla gužva pred platnom Leonarda da Vinčija.

Luvr je tri meseca bio zatvoren zbog epidemije koronavirusa. Kulturna ustanova je u tom periodu nudila virtuelne posete.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.