Pariska policija znala da se sprema veliki napad, a ćutala?

Izvor: NTV.rs, 18.Nov.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariska policija znala da se sprema veliki napad, a ćutala?

PARIZ – Pariska policija je deset dana pre nego što su u Parizu prošlog petka izvedeni pogubni napadi znala da šestočlana grupa priprema teroristički napad velikih razmera na prestonicu, ali tu informaciju nije prosledila francuskoj obaveštajnoj službi, navodi danas kanal „Frans 24″.
Ta informacija se pojavila iz obaveštajne jedinice perfekture pariske policije, a potpisana je početkom novembra, kako kažu dva odvojena izvora za „Frans 24″.
U tom izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << se spominje grupa od šest osoba koje žive u 18. arondismanu u severnom delu Pariza, kao i jedan sirijski državljanin koji falisfikuje sirijske pasoše.
Oni su, navodno, radili na „nečemu krupnom“.
Francuski istražitelji su pronašli lažni sirijski pasoš na mestu jednog od nekoliko samoubilačkih bombaških napada nadomak nacionalnog francuskog staidona i veruju da bi jedan sirijski državljanin mogao biti umešan u napade izvedene 13. novembra.
Međutim, nema informacije u vezi sa prisustvom bilo koje od šest osoba koje se spominju u izveštaju pariske policije među teroristima koji su odgovorni za napade od petka.
Policija se sada pita zašto ta informacija nije prosleđena unutrašnjoj obaveštajnoj službi Frnacuske, DGSI.
Francuski bezbednosni ekspert Šarl Peligrini rekao je za „Frans 24″ da je obaveštajna jedinica prefekture pariske policije možda želela da na raspolaganju ima više vremena da istraži o toj grupi.
„Možda je jedinica za terorizam pariske prefekture utvrdila da ta informacija nije vredna prosleđivanja, ili pak da je reč o ljudskoj grešci“, kaže Markus Karlson iz „Frans 24″.
Do potencijalnog propusta u obaveštavanju došlo je nekoliko meseci nakon što je Francuska usvojila novi zakon kojim se državi daju velika nadzorna ovlašćenja, podseća francuski kanal.
Tanjug 18 Novembar 2015 10:57
AP Photo/Thibault Camus
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pariska policija znala za napad?

Izvor: OkRadio.rs, 18.Nov.2015

Deset dana pre nego što su u Parizu izvedeni pogubni napadi, pariska policija znala da šestočlana grupa priprema teroristički napad velikih razmera na prestonicu, ali tu informaciju nije prosledila francuskoj obaveštajnoj službi, tvrdi kanal "Frans 24". Ova informacija se pojavila iz obaveštajne...

Nastavak na OkRadio.rs...

Pariska policija upozorena na napade?

Izvor: Radio 021, 18.Nov.2015

Pariska policija je deset dana pre nego što su u Parizu prošlog petka izvedeni pogubni napadi znala da šestočlana grupa priprema teroristički napad velikih razmera na prestonicu, ali tu informaciju nije prosledila francuskoj obaveštajnoj službi, navodi danas kanal "Frans 24"...Ta informacija se...

Nastavak na Radio 021...

Pariz: Propust policije, posjedovali informaciju o mogućem terorističkom napadu?

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Nov.2015, 09:23

PARIZ – Policija u Parizu nije proslijedila izvještaj drugim obavještajnim agencijama u Francuskoj o grupi od šest ljudi koja priprema veliki teroristički napad samo 10 dana prije pokolja od petka 13, prenosi France 24...Izvještaj je izradila obavještajna jedinica pariške policijske prefekture,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.