Izvor: B92, 04.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okršaj žandarma i zatvorskih čuvara

Pariz -- U najvećem evropskom zatvoru u Fleri Merožisu, južno od Pariza, došlo je do okršaja žandarma i zatvorskih čuvara, koji protestuju zbog teških uslova rada.

Snage reda su bacile suzavac i uspele da uklone prve barikade koje su postavili čuvari, ali su zaustavljeni kod drugog reda blokada, koji je zapaljen. U ovom zatvoru ima 3.700 zatvorenika, mada je predviđeno 2.855 mesta.

Čuvari u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 194 zatvora počeli su jutros blokadu na poziv sindikata, posle neuspelih pregovora sa vladom, pošto im je zabranjeno da organizuju štrajk.

Blokada zatvora odražava tenzije koje rastu u zatvorima od pre godinu dana, kada se broj zatvorenika popeo na 64.000, iako postoji ukupno 50.000 mesta, što je nezabeleženo u poslednjih pola veka.

Od tada je zabeležen rekordni broj samoubistava u zatvorima među zatvorenicima, ali i među čuvarima. Od početka godine samoubistvo je izvršilo deset čuvara.

Predviđeno je da blokade zatvora traju do četvrtka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.