OECD: Nedostatna ulaganja rizik za rast njemačke ekonomije

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Apr.2016, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OECD: Nedostatna ulaganja rizik za rast njemačke ekonomije

PARIZ - Njemačka do sada nije iskoristila niske troškove zaduživanja za povećanje ulaganja koja su ključna za dugoročni gospodarski rast, upozorava Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U izvješću posvećenom najvećem europskom gospodarstvu, iz OECD-a ističu da bi slabosti u njemačkim trgovinskim partnerima mogle pritisnuti povjerenje potrošača, ključno za podupiranje osobne potrošnje na koju se gospodarstvo sve više oslanja.

"Oštrije >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << usporavanje aktivnosti na tržištima u nastajanju i obnovljena slabost aktivnosti u eurozoni mogli bi snažnije oslabiti izvoz nego što je projicirano, prigušiti ulaganja i preliti se na povjerenje potrošača", objavio je OECD u utorak.

Njemačka je vlada u siječnju snizila prognoze rasta za 2016. godinu na 1,7 posto, koliko je rast iznosio u prošloj godini, navodeći među razlozima utjecaj usporavanja na tržištima u nastajanju na njemački izvoz, navodi se u izvješću OECD-a.

"Vlada i kompanije slabo su iskoristili niske kamatne stope za poticanje ulaganja, unatoč zdravim državnim financijama i snažnoj profitabilnosti", ističe se u OECD-ovu izvješću.

Izdvajaju također nisku razinu ulaganja u "kapital baziran na znanju", potrošnju na neopipljivu imovinu poput intelektualnog vlasništva, softvera i upravljačkih vještina, po čemu, kažu, Njemačka zaostaje za ostalim vodećim gospodarstvima.

Proizvođačke tvrtke koje više ulažu u softver generiraju više patenata po dolaru uloženom u istraživanja i razvoj, podsjećaju u OECD-u.

"Reforme za podupiranje ulaganja u kapital baziran na znanju i oslobađanje potencijala ključnih usluga... poboljšale bi i konkurentnost proizvodnje i ojačale tranziciju na "industriju 4.0", kako se naziva program vlade za povezivanje proizvodnje s Internetom".

Umjesto da iskoristi niske kamatne stope za povećanje ulaganja, prioritet je njemačke vlade uravnoteženi proračun.

Prošlog mjeseca vlada je odobrila fiskalne planove za 2017. godinu koji omogućavaju veću potrošnju na izbjeglice, sigurnost i infrastrukturu bez daljnjeg zaduživanja.

Iz OECD-a Njemačku pozivaju da u cilju poticanja ulaganja i poboljšanja produktivnosti smanji restriktivne propise u segmentu stručnih usluga, proda državne udjele u regionalnim bankama i osigura veću potporu investicijskim projektima na lokalnoj razini.

Osvrnuli su se i na trgovinski višak Njemačke u razmjeni sa svijetom, istaknuvši kako "veliki višak na tekućem računu bilance plaćanja pridonosi globalnim neravnotežama".

Međunarodna zajednica već je u više navrata pozivala Njemačku da poveća domaću potražnju kako bi uravnotežila svoju trgovinsku poziciju. Najveće europsko gospodarstvo zaista se u proteklim godinama manje oslanjalo na izvoz, napominje Reuters.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.