Na Žute prsluke ponovo suzavcem i šok bombama

Izvor: Mondo, 05.Jan.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Žute prsluke ponovo suzavcem i šok bombama

Protesti "Žutih prsluka" nastavljeni su danas u u Parizu, prvobitno mirno ali su ponovo postali nasilni kada je policija blokirala mostove na Seni.

Foto: Beta/AP Photo/Kamil Zihnioglu

Demonstranti su gađali policiju, koja je postavila barikade na mostovima, zapalili su kante za đubre na Bulevaru Sen Žermen, a zapaljen je i jenad restoran. Povređen je jedan policajac, javljaju vlasti.

Policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je ispalila suzavac kako bi sprečila stotine demonstranata da pređu reku i stignu do zgrade parlamenta, prenosi Rojters, dok AP dodaje da su francuske bezbednosne snage gađale i šok bombama učesnike prvog protesta ove godine.

Iznad Muzeja Orsej i kupole Francuske akademije nadvio se dim kada je policija, skoro nevidljiva na početku demonstracija, krenula na demonstrante, čim su oni skrenuli sa unapred dozvoljene rute.

Restoran na obali reke Sene je zapaljen, a jedan policajac je povređen kada ga je udario bicikl, koji je bačen sa ulice iznad obale reke.

Opsadno stanje u Parizu! FOTO, VIDEO

Policijski brodovi patrolirali su rekom, dok su na Bulevaru Sen Žermen na levoj obali Sene zapaljeni motocikli i automobili.



Izvor: YouTube/RT

Do čarki između policije i učesnika protesta došlo je i u Kanu, a hiljade ljudi okupilo se i u Bordu, Ruanu i Marseju, mada je broj okupljenih delovao daleko manji od onog kakav je viđen u prvim nedeljama protesta, prenosi Rojters.

"Utihinuli" protesti "žutih prsluka" u Francuskoj

Zvanični podaci o tome koliko se demonstranata okupilo širom Francuske ili u Parizu nisu objavljeni.

Televizija BFMTV javila je, pozivajući se na nekoliko policijskih izvora, da se broj učesnika protesta u Parizu sredinom popodneva procenjuje na oko 3.500.

Učesnici protesta marširali su danas Parizom i drugim gradovima u znak protesta protiv visokih troškova života i navodne ravnodušnosti predsednika Emanuela Makrona, čija je vlada ove nedelje zauzela čvršći stav prema demonstrantima.

Uprkos napetoj situaciji, nivo nasilja bio je daleko manji od onog kakav je viđen početkom decembra, kada je zapaljeno desetine automobila, opljačkane prodavnice u otmenim krajevima i naneta velika šteta Trijumfalnoj kapiji, navodi Rojters.

Dva meseca nakon što su demonstranti počeli da blokiraju puteve, zauzimaju naplatne rampe na putevima i organizuju ulične demonstracije koje su nekada postajale nasilne, "žuti prsluci" pokušali su da daju novi implus pokretu, koji je oslabio tokom praznika.

Poznata ličnost iz pokreta "žutih prsluka", Erik Drue, zadržan je ove nedelje u pritvoru zbog navodnog organizovanja nelegalnih demonstracija.

Uhapšen prvi čovek "žutih prsluka"

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.