Izvor: B92, 02.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mond": "Pauk" i dalje misterija za Francuze

Motivi jugoslovenskih vlasti da optuze Francusku za planiranje atentata na predsednika Milosevica i dalje su potpuna misterija, konstatuje u cetvrtak pariski dnevnik "Mond" u tekstu koji se bavi naglim zaokretom u francusko-srpskim odnosima nakon afere "Pauk". Po oceni "Monda", teze koje se cuju u beogradskim opozicionim krugovima da Beograd zeli pokretanjem afere da primora Francusku da povuce Bernara Kusnera sa Kosova ili da izrazi nezadovoljstvo sto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pariz sve cesce poziva na razgovor protivnike Slobodana Milosevica, nisu dovoljne da se objasni nagli zaokret srpske politike u odnosu prema Francuskoj. Ne iskljucujuci ni tezu da je prica o zaveri namenjena srpskoj politickoj sceni, kao upozorenje da rat sa Zapadom ni izdaleka nije okoncan i da narod mora da ostane uz Milosevica, "Mond" optuzbe protiv Francuske dovodi u vezu sa politikom Jelisejske palate i vlade, sklonom ukidanju sankcija.

Protiv petorice uhapsenih pripadnika navodne grupe "Pauk" resor drzavne bezbednosti MUP-a Srbije podigao je krivicnu prijavu zbog spijunaze, a protiv trojice i zbog "ratnih zlocina izvrsenih na Kosovu", za vreme vazdusnih napada NATO-a na Jugoslaviju, pise "Politika" u cetvrtak. Pozivajuci se na "pouzdane izvore", list prenosi izjavu optuzenog Jugoslava Petrusica sa "saslusanja", prema kojoj je on priznao da je svojevremeno ucestvovao u likvidaciji ljudi iz "muslimanskog kompleksa BiH", i to po nalogu francuske obavestajne sluzbe DST. "Politika" pise da je zadatak uhapsenih bio i da likvidiraju bivseg komandanta raspustene OVK, poznatog pod nadimkom Remi, koji se, kako se navodi, "potpuno otrgao kontroli francuskih obavestajaca". Posto grupi "Pauk" to nije poslo za rukom, pojedinci iz njene paravojne formacije "Balkan ekspres" okrenuli su se "pljacki i ubistvima" na Kosovu, zbog cega se, tvrdi "Politika" i terete za ratne zlocine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.