Mladi virtuoz osvaja nagrade po Evropi

Izvor: Blic, 04.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi virtuoz osvaja nagrade po Evropi

Kad je sa sedam godina ugledao klavir u radnji, bio je toliko uporan da su roditelji jednostavno morali da mu ga kupe. Prilikom upisa u muzičku školu test je uradio za svega deset minuta, a danas četrnaestogodišnji Nikola Vučićević osvaja međunarodne nagrade i svoje voljene etide i sonate svira u prestižnim muzičkim centrima širom Evrope.

Nikola je učenik srednje muzičke škole „Davorin Jenko", a paralelno pohađa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Parisku akademiju u klasi maestra Konstantina Boginoa, klavir vežba dva do tri sata na dan, a u narednih godinu dana će se uhvatiti u koštac sa posebnim i veoma zahtevnim programom koji je profesor Bogino sastavio specijalno za njega.

Prvo veliko priznanje osvojio je kada je imao deset godina, ali takmičenje u San Sebastijanu u Španiji, kako kaže, nikad neće zaboraviti.

- Bilo je užasno hladno, a vrata Gradske većnice gde je trebalo da sviramo bila su zatvorena. Trebalo je da se takmičim u kategoriji mladih pijanista od 15 do 17 godina. Prsti su mi promrzli, a kao najmlađi, sa svega 11 godina, trebalo je da prvi izađem pred žiri. Iako me je obuzeo veliki strah, poklonio sam se i odsvirao ono što sam za tu priliku pripremio - priseća se Nikola.

Kao najveći izazov doživeo je takmičenje u Padovi, koje je trajalo deset dana.

- Bio sam ubeđen de će pobediti Rusi i Japanci, ali nisu uspeli da se plasiraju ni na jedno od prva tri mesta. Ja sam osvojio treće i bio sam presrećan! Svirao sam kompozicije Baha, Betovena i Lešhorna i žiriju se jako dopala moja izvedba - kroz osmeh priča Nikola.

Roditelji su bili ubeđeni da će se Nikola zaljubiti u tenis, poput njegovog oca i brata, ali mladi pijanista ne odustaje od svoje prve ljubavi klavira. U slobodno vreme čita knjige, igra igrice na kompjuteru i gleda filmove..

Nikola je do sada osvojio sedam nagrada na međunarodnim takmičenjima za mlade pijaniste u Rimu, Firenci, San Sebastijanu, Bolonji i Breši i to četiri treća, dva druga i jedno prvo mesto. Poslednje na kojem je učestvovao je međunarodno takmičenje „Festival in Laguna" u Veneciji, odžano 1. jula ove godine i na kom je osvojio treće mesto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.