Makron će sigurno pitati Vučića šta se dešava u Beogradu

Izvor: B92, 09.Jul.2020, 09:54

Makron će sigurno pitati Vučića šta se dešava u Beogradu

Beograd -- Sigruno je da predsednik Aleksandar Vučić odlazi u Pariz sa jednim opterećenjem zbog unutrašnje situcije, kaže diplomata Zoran Milivojević.

Sigurno je, kako kaže, da će ga francuski predsednik Emanuel Makron pitati šta se dešava u Beogradu.

"Danas bi trebalo da počnu ozbiljni razgovori o nastavku dijaloga vezano za rešavanje kosovskog pitanja i sigurno da nije dobra sitaucija iz koje Vučić nastupa danas u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parizu. Sigurno je da će Makron prvo pitanje koje će da postavi biti šta ima novo u Beogradu i o čemu se radi", rekao je Milovojević za TV Prva.

To je, kaže, jedna vrsta opterćenja sa kojom će danas Vučić razgovariti na ovu temu koja je za nas od izuzetnog značaja.

Milivojević je naveo da bi danas u Parizu trebalo da se razgovara o tome da li je moguć nastavak dijaloga i pod kojim uslovima.

Kaže da je susret u Parizu samo uvod u mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine, pokušaj nastavka onoga što je pre dve godine prekinuto merama vlade tadašsnjeg premijera Ramuša Haradinaja i svega što je usledilo.

"Makron želi da čuje koja je pozicija obe strane. Pre dva dana sreo se sa Hotijem, danas sa Vučićem kako bi moglo da sagleda na kojoj osnovi bi mogao da se nastavi dijalog. Ne treba imati prevelika očekivanja", rekao je Milivojević.

Napomenuo je da Priština nastupa sa platformom i sa pozicije priznanja takozvanog Kosova, koja je neprihvatljiva za Beograd.

"Pitanje je da li će dijalog moći da se nastavi i na kojoj platformi i to će biti glavna tema u razgovorima Vučića i Makrona", kaže Milivojević.

Naveo je da će dve stvari biti na dnevnom redu današnjeg sastanka u Parzu, a to su pitanja bilateralnih odnosa i evrointegracije.

"Moramo da znamo da li postoji interes za evrointeregracije za ovaj region. Taj interes postoji na rečima, nedostaju dela. Nama se stalno govori o evropskoj perspektivi. To je postala jedna ponuda bez ikakavog sadržaja", kaže Milivojević.

Nama je, naglašava, potrebna jasna pozicija da li EU ima konkretan interes da Srbija postane članica Unije ili ne.

Za sada se, kaže, sve svodi na obećanja koja nemaju ni politički, ni drugi sadržaj i dodaje da je Vučić rekao da će tražiti jasns poziciju oko tog pitanja.

"Pitanje Kosova i Metohije je neposredno vezano za taj proces i našse eventualno članstvo u EU i zato je važno da se ta stvar do kraja rašcicisti i da se nastave pregovori koji bi imali smisla. Nisam veliki optimista", rekao je Milivojević.

Problem je, smatra, što EU pokušava celu priču oko KiM da ubrza i to zbog sebe i svojih interesa kako bi povratila svoj kredibilitet, stvorila saglasnost zemalja članica i pokušala da se vrati na politickcu scenu kao igrač od globalnog značaja, dok to pitanje gde smo mi ostaje da se raspravlja sa Makronom, ali i u narednom period.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.