Lažna uzbuna na letu Er Fransa,ipak nije bila bomba

Izvor: Studio B, 20.Dec.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna uzbuna na letu "Er Fransa",ipak nije bila bomba

Direktor aviokompanije "Er Frans" kaže da je sumnjiva naprava pronađena u avionu, koji je prinudno sleteo u Mombasi, bila lažna uzbununa i nije predstavljala opasnost po let i putnike.

Mediji su prethodno javili da je 477 putnika i članova posade evakuisano zbog bombe pronađene u toaletu aviona.

Prvi čovek francuske avio-kompanije Frederik Gejdži rekao je da naprava pronađena u avionu nije predstavljala opasnost i dodao da će biti u kontaktu sa francuskim tužiocima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kako bi pokrenuli istragu zbog ovog incidenta, prenosi Rojters.

"Sve informacije koje su nam dostupne u ovom trenutku ukazuju da naprava nije bila u stanju da stvara eksploziju ili ošteti avion. Napravljena je od kartona, listova papira i tajmera", rekao je Gejdži.

Portparol lokalne policije Čarls Ovino rekao je ranije danas Frans presu da je tražena dozvola za prinudno sletanje "Er Fransovog" aviona, koji je bio na letu sa Mauricijusa u Pariz, pošto je u toaletu otkrivena sumnjiva naprava.

Kenijski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti jer nije ovlašćen da daje izjave za medije, rekao je da je jedan putnik tokom leta u toaletu primetio nešto nalik "ručnom satu postavljenom na kutiju", preneo je AP.

Putnik je o napravi obavestio kabinsko osoblje, koje je informisalo pilote, što je dovelo do odluke u prinudnom sletanju na aerodrom u kenijskom gradu.

Nakon što je avion bezbedno sleteo, a svi putnici evakusisani, zvaničnici kenijskog aerodroma naveli su da su stručnjaci otkrili bombu u avionu.

"Eksploziv je prenet na sigurno mesto izvan aerodroma. Obučeni ljudi su je preneli na bezbedno mesto", navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuku.

Ministar unutrašnjih poslova Kenije Džozef Nkajseri rekao je na konferenciji za novinare na aerodromu u Mombasi da se nekoliko osoba iz aviona nalazilo na ispitivanju, ne navodeći da li se radi o putnicima ili posadi.

Prema njegovim rečima, drugi avion kompanije "Er Frans" pokupiće one koji se nalaze na ispitivanju, ali ne i koliko će ono trajati.

Jedan policijski zvaničnik je ranije danas rekao da se na ispitivanju nalazi šest putnika, dodajući da se među njima nalazi i čovek koji je prijavio sumnjivu napravu.

Boing 777 sa 463 putnika i 14 članova posade, napustio je Mauricijus u 21 sat po lokalnom vremenu i trebalo je da sleti na aerodrom "Šarl de Gol" u Parizu u 5 sati 50 minuta po lokalnom vremenu.

Umesto toga sleteo je na aerodrom u Mombasi u jedan sat posle ponoći.

Dva druga leta kompanije "Er Frans" od SAD do Pariza preusmerena su 18. novembra nakon dojave o bombama, za koje se ispostavilo da su lažne.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Direktor "Er Fransa": Predmet pronađen u avionu nije bio pretnja letu i putnicima

Izvor: RTS, 20.Dec.2015

Direktor avionkompanije "Er Frans" kaže da sumnjiva naprava pronađena u avionu koji je prinudno sleteo u Mombasi, na letu sa Mauricijusa u Pariz, bila lažna uzbununa i nije predstavljala opasnost. Mediji su prethodno javili da je 477 putnika i članova posade evakuisano zbog bombe pronađene...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.