Kraljica cirkusa: Aktivna i u 103. godini

Izvor: B92, 16.Okt.2014, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljica cirkusa: Aktivna i u 103. godini

Madam Roza, 103 godine stara članica jednog od najčuvenijih cirkusa u Evropi.

Rođena je kao Roza Van Ben u porodici cirkuskih izvođača u Belgiji uoči Božića 1910, a postala je poznata posle udaje za francuskog preduzetnika Džozefa Bugliona, koji se proslavio kupovinom zgrade Zimskog cirkusa (Cirque d'hiver) 1934. godine u jedanaestom arondismanu u Parizu.

Bila je bliska prijateljica s francuskom plesačicom, pevačicom i glumicom američkog porekla Džozefinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beker. Takođe se sretala sa operskom zvezdom Marijom Kalas i glumicama Ingrid Bergman i Ritom Hejvort, i sve ih nadživela.

Madam Roza, koja sada ima 53 unučadi i praunučadi, preživela je dva svetska rata i nacističku okupaciju, ali nikad nije dozvolila da teška vremena 20. veka pokvare njeno uživanje u životu.

U intervjuu za AP u stanu koji pripada cirkusu dočekala je svog sagovornika našminkana, sa dijamantskom ogrlicom i uspravna.

Venčala se u kavezu za lavove umesto u crkvi. Njen slon je zaštitnički priginječio pevačicu Mariju Kalas zato što se suviše približila njenom suprugu posle jedne predstave.

"Slon je skoro srušio... bio je ljubomoran", rekla je Roza. Sećanja i anegdote koje je hiljadu puta prepričala i dalje je nasmeju i njeno izborano lice se ozari kada se seti nekih reči ili situacija. Ipak na razgovor je dovela i svog 80-ogodišnjeg sina Emilijena, da popuni praznine u njenoj memoriji.

Ali, kada počne da govori, reči samo teku, navodi njen sagovornik. Priča o muškom gorili koga je nekako nazvala ženskim imenom Džeki, koga je kao bebu prošvercovala u luksuzni hotel u kome je odsela sa suprugom u kutiji za šešire.,

"Gospođini šeširi su baš teški", seća se ona reči hotelskog nosača. U hotelu nisu nikad primetili da je gorila bio u sobi, a bili su tamo mesec dana. Njihov papagaj Koko izgovarao je najpogrdnije reči, ako bi bio ignorisan. Živeo je 45 godina. "Ne mogu ni da vam izgovorim kako bi me nazivao... To su vrlo, vrlo inteligentne reči. Mogao je da govori vrlo tečno", rekla je Roza.

Njene priče zvuče kao fantazije, ali fotografije i njen sin su tu da ih potkrepe. Tako i priča o putovanju cirkusa brodom u Latinsku Ameriku 1950-ih. Ona kaže da je bilo veliko nevreme i da je kapetan broda naredio da se 12 slonova bace u more da bi se spasao brod od potapanja. Njen sin je ispričao da se dogodilo čudo i da je nevreme iznenada stalo i slonovi su ostali bezbedni.

"To je bila avantura", rekla je Madam Roza. Takođe je bilo mnogo poznatih ličnosti u njenom životu. Njen sin se seća da je sedeo sa zvezdama Ingrid Bergman i Ritom Hejvort koje su došle iz Holivuda da prisustvuju cirkuskoj predstavi izvođenoj ispod Ajfelove kule.

Madam Roza se više puta susrela s Marijom Kalas, koja je volela cirkus, a družila se i sa Džozefinom Beker, koja je umrla 1975. "Ona mi je bila prijateljica. Neverovatno", rekla je Roza i dodala da je delila ideje o kostimima s Bekerovom.

Pojavi se tuga u njenom glasu kada govori o osobama iz prošlosti. "Svi su umrli, svi su umrli", rekla je više puta, uzdišući ispred portreta svog muža koji je umro pre više decenija.

Imala je sedmoro dece, i deca i njihovi naslednici ostali su u porodičnom poslu u cirkusu. Njena ogromna porodica sada uključuje akrobate, žonglere, krotitelje lavova koji učestvuju u popularnoj godišnjoj predstvi Zimskog cirkusa.

Cirkus danas vodi dinastija Buglion, četiri generacije te porodice. Roza kaže da su tajne njene dugovečnosti, težak rad, vrlo malo spavanja i opasne životinje. "Uvek sam bila s lavovima, panterima, vukovima i hijenama. Nikad se nisam plašila", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kraljica cirkusa Roza aktivna i sa 103 godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2014

Madam Roza, 103 godine stara članica jednog od najčuvenijih cirkusa u Evropi, pariskog Zimskog cirkusa Buglion (Cirque d'hiver Buglione), i dalje je aktivna i važi za njegovu najekscentričniju i najstariju članicu...Rođena je kao Roza Van Ben u porodici cirkuskih izvođača u Belgiji uoči Božića...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.