Kaznev: Napadač iz voza bio poznat evropskim vlastima

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Avg.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaznev: Napadač iz voza bio poznat evropskim vlastima

PARIZ - Napadač, kojeg su prošle sedmice savladali putnici voza u Francuskoj, bio je poznat evropskim vlastima kao osumnjičeni islamistički militant, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

"Veoma je bitno biti oprezan u vezi sa identitetom napadača koji još nije sa sigurnošću utvrđen. Ukoliko objavljeni identitet bude potvrđen, u pitanju je 26-godišnji mladić marokanskog porijekla, a o kojem su španske vlasti obavijestile francuske obavještajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << službe u februaru 2014. godine zbog povezanosti sa radikalnim islamističkim pokretom", naglasio je Kaznev.

On je naveo da bi istragom u saradnji sa ostalim evropskim vlastima trebalo precizno ustanoviti aktivnosti i kretanja tog teroriste.

Dvije osobe su ranjene u borbi sa napadačem naoružanim kalašnjikovim u vozu na liniji iz Amsterdama ka Parizu.

Dva američka vojnika, od kojih je jedan povrijeđen ubodom noža, bila su među putnicima koji su zaustavili napadača.

Kaznev je dodao da je napadač živeo u Španiji prošle godine, a u Belgiji 2015. godine.

Francuski dnevnik "Le voi du nord", pozivajući se na bezbjednosne izvore, piše da je militant primjećen u avionu iz Njemačke ka Turskoj u maju i da se smatra da je bio u Siriji. Prema pisanju lista, on je možda povezan sa grupacijom koja je učestvovala u pucnjavi u Belgiji u januaru.

Iz kancelarije francuskog predsjednika Fransoa Olanda saopšteno je da će on u narednim danima primiti putnike koji su savladali napadača da bi im zahvalio na iskazanoj hrabrosti.

Napadač je prebačen u Pariz iz Arasa na sjeveru Francuske, gdje se incident dogodio.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.