Izrael pristao na prodruženje prekida vatre

Izvor: Studio B, 26.Jul.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael pristao na prodruženje prekida vatre

Izrael je danas pristao da se dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze produži za četiri sata, izjavio je minstar Juval Stajnic.

Stajnic je najvio da će se dalje produženje humanitarnog prekida vatre razmotriti kada se kasnije danas sastane uži sastav vade, zadužen za bezbednost, na kraju jevrejskog dana odmora šabata. U međuvremenu su palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili da je broj poginulih Palestinaca od početka izraelske ofanzive, 8. jula, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << premašio 1.000.

U Parizu se ranije danas državni sekretar SAD Džon Keri sastao s evropskim šefovima diplomatije i njihovim kolegama iz Katara i Turske da se pronađe način za produženje primirja, najdužeg od početka sukoba pre 19 dana. Izaslanik UN Robert Seri apelovao je na dve strane da zaustave vatru na dodatnih 24 sata, naveo je Asošijeted pres.

U petak je Izrael odbacio predlog Kerija i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da se uspostavi jednonedeljani prekid vatre i da u isto vreme počnu pregovori o olakšanju blokade Gaze, kojom vlada Hamas.

Hamasovci su rekli da neće prekinuti neprijateljstva dok ne dobiju grancije da će biti ukinuta blokada, koju su još sredinom 2007. uveli Egipat i Izrael.

Ako se postepeno produžava humanitarno primirje, od Izraela se neće tražiti da diskutuje o olakšanju restrikacija na granicama Gaze.

To takođe omogućava izraelskoj vojsci da nastavi da uništava tunele Hamasa prokopane ispod granice za ubacivanje u Izrael. Portparol Hamasa Mušir al Masri je pre odluke Izraela rekao da će ta organizacija razmotriti produžnje sve dok "to ne značci da uzmičemo od naših poznatih zahteva".

U međuvremenu je broj poginulih Palestinaca premasio 1.000 nakon što su još 132 tela pronađena u ruševinama tokom prekida vatre, rekao je portparol palestinskih hitnih službi Ašra al Kidra. Više od 6.000 Palestinaca je ranjeno u poslednjih 19 dana i stotine kuća uništeno, dok je desetine hiljada ljudi raseljeno. N izraelskoj strani poginulo je 40 vojnika, dva izraelska civila i jedan radnik iz Tajlanda.

Izrael tvrdi da čini sve da spreči civilne žrtve, da šalje upozorenja da se stanovnici evakuišu i krivi Hamas da dovodi njihove živote u opasnost.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.