Izložba o mračnom periodu u Galeriji Matice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2014, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o mračnom periodu u Galeriji Matice

Internacionalni umetnik Igor Antić iz Pariza priredio je sinoć ekskluzivnu izložbu posvećenu mračnom delu istorije zgrade Galerije Matice srpske koja između 1942. do 1957. godine bila sedište mađarske okupacione policije, zatim Ozne pa Udbe.

Posetioci Galerije Matice srpske, koja je svojevremeno bila kazamat, bili su u prilici da pogledaju pet filmova, u kojima preživeli govore o strahotama koje su preživeli. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Tematski koncept Igora Antića prati poetsko filozofsko delo Ratomira Kulića, nazvano "Diskurs o prazninana", jer upravo su praznine skicen blokova i zvaničnih beležnica dovele do prećutkivanja naše novije istorije kada su u "ime naroda" dovođeni i zatvarani umetnici.

Slobodan Kuzmanov Kuza, čak kao jednogodišnja beba, sa roditeljima, bio je zatočen u podrumu Galerije Matice Srpske. Ideologija, koja je stvorila praznine u našem sećanju, ironično se poigrala sa sudbinama ljudi i zgrade. U prostorijama gde su danas muzejski magacini bili su zatvori i mučilišta, a u kancelarijama po spratovima gde danas rade kustosi sedeli su službenici Ozne i Udbe.

U formi video arta, pet sagovornika Igora Antića ispričali su priču u pet izložbenih sala galerije.

Govor nevinih lica zidovima u kojima su bili zatočeni, kao eho ne tako dalekoj prošlosti, u video artu Igora Antića, koji će verovatno obići svet, sve to možete da doživite u galeriji Matice Srpske tokom sledećih mesec dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.