Islamska država – pretnja miru i međunarodnoj bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Islamska država" – pretnja miru i međunarodnoj bezbednosti

13.01.2015. -

Teroristički napadi u Francuskoj i dalje su u centru pažnje svetske javnosti.

Događaji u Parizu početak su serije terorističkih aktova u Evropi, tvrdi nemačko izdanje Bildam Sonntag, pozivajući se na podatke Agencije za nacionalnu bezbednost SAD. Pre nekoliko meseci, saradnicima ANB je pošlo za rukom da organizuju prisluškivanje telefonskih razgovora lidera bliskoistočne terorističke grupacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << "Islamska država", na osnovu kojih se saznalo da Evropu očekuje talas nasilja. To je potvrdio prošlonedeljni napad na redakciju satiričkog časopisa "Charlie Hebdo" u Parizu, eksplozija u dvorištu džamije u Le-Manu, ubistvo saradnice policije u predgrađu Pariza Monruž, pucnjava i uzimanje talaca u prestoničkom supermarketu, zgradi štamparije u gradu Damarten-an-Goel i zlatarskoj radnji u centru Monpeljea. Za tri dana poginulo je 17 osoba. U toku specijalne operacije ubijeno je troje terorista. Svi oni su povezani sa "Islamskom državom" i "Al-Kaidom".

Još početkom januara šef britanske kontraobaveštajne službe MI5 Endrju Parker izjavio je da ove ekstremističke islamske organizacije planiraju napade na zapadne zemlje. Prema njegovim podacima, između ostalog, priprema se napad na objekte saobraćajne infrastrukture i spomenike kulture, pri tome objekti u Velikoj Britaniji sa velikom verovatnoćom mogu biti mete terorista.

Pored toga, prema ocenama eksperata, "Islamska država" može da preti i Rusiji. Od terorista organizacije već su se čule izjave da planiraju da pokrenu delatnost na teritoriji Rusije. Ove bojazni podgreva činjenica da pristalice kalifata planiraju upad u zemlje Srednje i Centralne Azije. Islamski teroristi pretenduju na neke provincije Avganistana, a tim povodom postoji opasnost da se sasvim približe granicama Zajednice Nezavisnih Država. U zoni rizika nalaze se Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Kirgizija.

"Islamsku državu" međunarodna zajednica je proglasila jednom od glavnih opasnosti po mir i međunarodnu bezbednost. Pri tome najnestabilniji region na karti ostaje Bliski Istok, ubeđen je stručnjak Centra za arapska i islamska istraživanja Instituta za orijentalistiku RAN Boris Dolgov.

- Bliski Istok u doglednoj budućnosti ostaće jedna od najkritičnijih tačaka planete. Pre svega reč je, naravno, o "Islamskoj državi" čiji oružani odredi će nastaviti da napreduju i da vrše pritisak na okolne regione. To neće dovesti, kako ja smatram, do neke globalne promene granica, upada u druge zemlje. To će biti umreženi napadi, formiranje nekakvih ćelija, ostrvaca vlasti "Islamske države". Da, moguće na teritoriji drugih zemalja, pre svega to su Liban, Jordan. Dalji napredak može da se desi u Siriji.

Neki eksperti ne isključuju da će teritorija opasnog konflikta zahvatiti i Tursku. Tako "Islamska dražva" postavlja sebi, može se reći, globalne ciljeve. To je primetno čak i po nazivu grupacije: teroristi su skratili naziv do "Islamska dražava", mada još na leto 2014. godine teroristi su sebe nazivali "Islamska država Iraka i Levanta" - sada, reklo bi se, izjavljuju da ne planiraju da se ograniče Irakom i Levatnom. Svoj uticaj "Islamska država" planira da proširi ne samo na bliskoistočni region, već i na čitav svet u celini.

Izvor: Glas Rusije, foto: AFP/Tauseef MUSTAFA    
Pogledaj vesti o: Teroristički napad u Parizu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.