Irački obaveštajci upozorili na opasnost od napada

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački obaveštajci upozorili na opasnost od napada

Islamska država je po brutalnosti pretekla i Al Kaidu, za šta je u najvećoj meri zaslužan njen prvi čovek Abu Bakr el Bagdadi

Iračka obaveštajna služba upozorila je, dan uoči masakra u Parizu, SAD i koalicione zemlje na opasnost od neposrednih napada Islamske države (ID). Iako je britanski premijer Dejvid Kameron juče izbegao da odgovori da li je britanska vlada dobila ovo upozorenje, Asošijeted pres je naveo da je obaveštajna služba u upozorenju navela da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lider ID Abu Bakr el Bagdadi naredio napad na koalicione zemlje koje se protiv njih bore u Iraku i Siriji. Pozvao je i na „bombaške napade ili uzimanje talaca narednih dana” i u Iranu i Rusiji.

Kada su prošle godine u julu džihadisti proglasili islamski kalifat pod imenom Islamska država, Abu Bakar el Bagdadi se proglasio kalifom, to jest naslednikom proroka Muhameda, tvrdeći da je rodbinski povezan njim. Otprilike u to vreme promenio se i način funkcionisanja džihadista, koji su terorističke napade usmerili na države koje učestvuju u vazdušnim udarima u Siriji i Iraku.

Do tada je ID izgradila imidž zastrašujućih džihadista koji otimaju taoce, uglavnom strane državljane i ritualno im odsecaju glave.

Vođom ID Abuom Bakrom el Bagdadijem bavile su se sve obaveštajne službe, ali im je on izmicao, kako likom, tako i izbegavanjem napada. „Nevidljivi šeik” je nadimak koji je dobio jer, navodno, lice krije i pred svojim saborcima. Takođe se tvrdi da postoje samo dve njegove fotografije. Kao što postoje nedoumice oko njegovog identiteta (koristi i druga imena, a prezime Bagdadi je ratni pseudonim), tako se s manjom ili većom sigurnošću veruje da mu je sedište u Raki, koju su u ponedeljak, posle terorističkih napada u Parizu, žestoko bombardovali Francuzi.

U obaveštajnim izvorima Bagdadi važi za dobrog organizatora i taktičara, koji iz senke predvodi džihadiste. Kažu da u odnosu na svog prethodnika Abua Musu el Zarkavija uspeva da regrutuje više novih članova.

U oktobru2011. godine, SAD su zvaničnooznačile Bagdadijakaoteroristui na snazi je ponuda od 10 miliona dolaranagradezainformacije koje bi doveledo njegovog hapšenjaili smrti. Na osnovu oskudnih podataka, postoje dve verzije njegovog uspona u svetu ekstremizma. Po prvoj je džihadističkom pokretu pristupio još u vreme Sadama Huseina, a po drugoj koren njegovog radikalizma treba tražiti u periodu kada je boravio u zatvoru Buka, američkom objektu na jugu Iraka, gde su bili zatvoreni mnogi komandantiAl Kaide.

Za vreme uspona na komandnoj lestvici, bio je prepoznatljiv po brutalnosti, šokantnoj i za prekaljene džihadiste. Čuvena su javna pogubljenja kojima je kažnjavao sve za koje se sumnjalo da pomažu Amerikancima, a po istoj svireposti je zapamćen i u Siriji.

Veruje se da je rođen u Samari, severno od Bagdada, 1971. godine, da je doktorirao u oblasti islamskih nauka na Univerzitetu u Bagdadu i bio svešteno lice u jednoj džamija u Samari u vreme američke i­nvazije ­na Irak 2003. godine. Preuzeo je najnasilniju džihadističku grupu u Iraku pošto je Zarkavi ubijen 2006. godine u bombaškom napadu. Pod njegovim vođstvom organizacija je prvi put proglasila Islamsku državu Iraka krajem te godine.

Ova militantna organizacija nastala je još 2001. godine, kada je bila poznata kao Tavid el džihad (Monoteizam i džihad), a neki tvrde čak i ranije, kada su se njeni osnivači borili u Avganistanu zajedno sa talibanima.

Iako jedni tvrde da je ovu organizaciju stvorila Al Kaida, drugi navode da se prvi vođa Zarkavi i Osama bin Laden nisu uopšte slagali. Oko dve godine organizacija je bila poznata kao Al Kaida u Iraku, ali se veruje da je ovo više bio brak iz koristi.

Al Kaida se često nije slagala sa postupcima ovog krila i čak ih je oštro kritikovala zbog napada na muslimane, pogotovo šiite, i odsecanja glava zapadnim taocima. Al Kaida Islamsku državu Iraka više puta je optužila da „šteti džihadu”, a odnosi su prekinuti 2006. proglašenjem Islamske države Iraka, koja je kasnije postala Islamska država Iraka i Levanta.

Prema medijskim izveštajima, Bagdadi je smrt izbegao barem pet puta.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.