Hoće li se i šef Interpola naći na listi nestalih lica?

Izvor: RTS, 06.Okt.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li se i šef Interpola naći na listi nestalih lica?

Na Interpolovoj listi nestalih lica nenadano bi se mogao naći i šef te organizacije Meng Honvej, čiji nestanak je prijavljen u petak, kada je otputovao u svoju rodnu Kinu.
Dok francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da je Pariz zbunjen zbog nestanka šefa Interpola i da je policija pokrenula istragu, mediji tvrde da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << on priveden na ispitivanje odmah po dolasku u Kinu.

Zvanični Peking se još uvek nije oglasio tim povodom.
"Razmena (informacija) s kineskim vlastima se nastavlja. Francuska je zbunjena zbog situacije oko direktora Interpola i pretnji upućenih njegovoj supruzi", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.
Istovremeno, Interpol saopštava da je upoznat sa izveštajima u vezi s Mengovim "navodnim nestankom" i da je ovo pitanje za relevantne vlasti u Francuskoj i Kini. 
Nestanak Menga (64) je prijavljen pošto je otputovao u Kinu. Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori, prenosi Rojters.
Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gde je i sedište Interpola, rekla je da joj je prećeno putem telefona i na društvenim mrežama.
Na sajtu kineskog Ministarstva za javnu bezbednost Meng je naveden kao zamenik ministra, ali je funkciju izgubio na sednici komiteta Komunističke partije u aprilu, navodi list.
Izvor upoznat sa istragom o Mengovom nestanku rekao je da je početna pretpostavka zapadnih istražitelja da je Meng antagonizovao kineske vlasti na neki način i da je zatim priveden, prenosi Rojters.
Agencija dodaje i da nije poznato zašto je Meng otputovao u Kinu.
Za direktora Interpola, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije koja se bavi međunarodnom policijskom saradnjom i okuplja 192 zemlje, imenovan je 2016. godine. 
Meng ima skoro 40-godišnje iskustvo u kriminalističkom pravu i politici i nadgledao je pitanja vezana za pravne institucije, suzbijanje trgovine narkoticima i borbu protiv terorizma, kako se navodi na sajtu Interpola.
Zvaničnici Interpola mogu da koriste specijalne pasoše radi bržeg kretanja u hitnim situacijama, ali to ne bi Mengu dalo posebna prava ili imunitet u njegovoj rodnoj zemlji, navodi Rojters.
Kada je Meng pre dve godine preuzeo dužnost predsednika Interpola, aktivisti za ljudska prava su izrazili zabrinutost zbog njegove bliskosti s kineskom vladom tvrdeći da će Peking možda pokušati da iskoristi njegovu poziciju za hvatanje disidenata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoće li se i šef Interpola naći na listi nestalih lica?

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2018

PARIZ - Na Interpolovoj listi nestalih lica nenadano bi se mogao naći i šef te organizacije Meng Honvei, čiji nestanak je prijavljen u petak, kada je otputovao u svoju rodnu Kinu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Interpol i zvanično zatražio informacije o Mengu

Izvor: Večernje novosti, 06.Okt.2018

Na Interpolovoj listi nestalih lica nenadano bi se mogao naći i šef te organizacije Meng Honvej, čiji nestanak je prijavljen u petak, kada je otputovao u svoju rodnu Kinu Interpol je i zvanično zatražio od Kine informacije o predsedniku te organizacije Mengu Honveiju, koji je...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.