Francuzi zabranili molitve na ulici

Izvor: Blic, 16.Sep.2011, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi zabranili molitve na ulici

PARIZ - U Francuskoj je danas stupila na snagu zabrana obavljanja molitvi na ulici, zbog čega su hiljade muslimanskih vernika u severnom predgrađu Pariza morali da iskoriste improvizovani objekat za molitve u napuštenom prostoru vatrogasne službe.

Ova zabrana naljutila je manju, ali glasnu zajednicu u ovom delu grada i ukazala na probleme asimilacije petomilionske muslimanske zajednice u Francuskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Klod Gean rekao je muslimanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Parizu da iskoriste privremene objekte dok traje gradnja velikog novog prostora za molitve.

On je upozorio da će, u slučaju potrebe, biti upotrebljena sila i da policija više neće tolerisati obavljanje molitvi na ulici.

Komentatori ocenjuju da ovaj potez vlasti, sedam meseci pre predsedničkih izbora, ima za cilj privlačenje glasova simpatizera desničarske opcije.

Napori konzervativne administracije predsednika Nikole Sarkozija da ograniči javnu demonstraciju verskih ubeđenja, poput zabrane nošenja velova preko lica, izazvali su oštre kritike i ocenjeni su kao nepošteni potezi usmereni samo prema muslimanima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pariz: Muslimani, molite se kod vatrogasaca

Izvor: Mondo, 16.Sep.2011

Zbog od danas važeće zabrane obavljanja molitvi na ulici, hiljade muslimana u severnom predgrađu Pariza se molili u improvizovanom objektu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.