Francuzi: Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje

Izvor: Mondo, 12.Nov.2018, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi: "Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje"

Ambasador Francuske u Beogradu, Frederik Mondoloni, je uputio danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti u Parizu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

"Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izbubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja", rekao je Mondoloni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gostujući na Prvoj.

Kaže da ne zna šta se tačno desilo u Parizu pošto je on juče prisustvovao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju.

"Malo sam tužan, jer je trebalo jutros da slavimo našu zasjedničku pobedu, uoči najavljene posete francuskog predsednika Srbiji. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo za nas", istakao je Mondoloni.

"Knedla u grlu zbog rasporeda sedenja"

Dodao je da je reč o nespretnosti koja je, kako je ocenio, za žaljenje.

Foto: TANJUG/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE/ nr

Na pitanje kako komentariše novinske naslove, poput jednog da se Francuska obrukala zbog toga, Mondoloni je ponovio da je to bila greška i nespretnost za žaljenje.

"I ja čitam novine, to je bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje", poručio je Mondoloni.

Raspored stajanja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači - odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina i to u dva navrata - na samoj ceremoniji i na Forumu.

Na ceremoniji srpski predsednik se nalazio u redovima s druge strane, nasuprot vodećim svetskim i evropskim liderima.

Značajnu ulogu Tačija na ceremoniji, ali i poziciju hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u prvom redu, komentarisao je juče srpski predsednik:

"Niste u najmoćnijoj petorci imali mogućnost da vidite ljude iz regiona. Tači je imao bolju poziciju od svih nas. Za Hrvatsku sam mogao da razumem - ako je po abecednom redu. Sumnje ne bih iznosio, mada mislim da bih tačno pogodio šta se tu desilo", kaže Vučić.

"Nije to imalo veze ni s azbučnim redom, ne znam kako je i ko je poređao. Kod mene su bili predstavnici Letonije. Ali, da pravim tamo skandal nije bilo ni mesta niti ima smisla. Imali smo važne i dobre razgovore, obavili dobar posao za našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da "sumnja šta se tamo desilo, ali o tome ne može da govori javno".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador Francuske u Beogradu izvinio se Vučiću i Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Nov.2018

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni je uputio danas izvinjenje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sjedenja na svečanosti obilježavanja Dana pobjede u Parizu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.