Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska se oprostila od Širaka uz vojne počasti

Francuska se danas uz vojne počasti na nacionalni dan žalosti oprostila od svog pokojnog bivšeg predsednnika Žaka Širaka čijim senima su se poklonile i desetine sadašnjih i bivših svetskih lidera, okupljenih u Parizu.

Domaćin svečanosti u blagom, sunčanom, septembarskom danu, kod Napoleonove grobnice u dvorištu Palate invalida bio je aktuelni predsednik Emanuel Makron. Vojni orkestar je odsvirao državnu himnu "Marsljezu", a Makron obavio smotru garde.

Širakov >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kovčeg, prekriven francuskom trobojkom, donet je potom u sredinu kaldrmisanog dvorišta.

Makron, koji nije govorio, kasnije je prisustvovao završnoj službi u crkvi Sen Sulpis, u centru Pariza, zajedno s članovima Širakove porodice, francuskim političarima i stranim zvaničnicima, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, bivšeg američkog predsednika Bila Klinton i kralja Jordana Abdulaha Drugog.

Britanska kraljica Elizabeta Druga (93) nije doputovala u glavni grad Francuske, već je uputila saučešće porodici Širak i "narodu Francuske".

Kada je, po francuskom običaju - pozdravljen aplauzom, kovčeg s telom Širakova dfonet u Sen Sulpis, pijanista Daniel Barenboam odsvirao je Šubertov "Emprompti", dok su ožalošćeni i zvanice išli u špalirima s obe strane puta pogrebne povorke.

Francuskinja Natali Kabongo čiji je suprug sarađivao sa Širakom, rekla je da je on vodio "politiku bližu narodu", da je, "pored toga što je bio predsednik, bio i čovek... topao čovek, čovek blizak ljudima, nasmejan i sa srcem".

Dok je pronošen kovčeg prekriven zastavom, građani su fotografisali, neki uplakani, a na jednom transparentu je pisalo "Hvala što ste rekli 'Ne!' ratu u Iraku".

Privatna porodična crkvena služba obavljena je se pre vojnih počasti, a privatna sahrana kasnije, na groblju Monparnas.

U školama i javnim službama Francuske održan je minut ćutanja. Hiljadama kilometara od Pariza, minutu ćutanja su se pridružili i francuski ragbi igrači na Svetskom kupu u Japanu.

Širak je bio jedan od glavnih "stubova" francuske politike četiri decenije, gradonačelnik Pariza, poslanik, premijer i predsednik Francuske od 1995. do 2007.

Kao poslednji francuski šef države koji je imao dva mandata, Širak je umro prošle nedelje u 86. godini.

Poznat po tome što je podržavao osećaj nacije o njenoj veličini i suprotstavio se američkoj invaziji na Irak 2003. godine, Širaka se građani nežno sećaju uprkos njegovim političkim neuspesima i presudi ubog korupcije iz 2011. zbog delikata tokom gotovo dve decenije koliko je bio gradonačelnik Pariza.

Kao predsednik od 1995-2007. bio je svesrdni diplomata, ali nije uspeo da reformiše francusku ekonomiju ili ublaži tenzije između policije i omladine etničkih manjina, što je 2005. godine eksplodiralo u neredima širom Francuske.

Jednom nazvan i "Super lažov", Širak je popularnost naglo dobio pošto je napustio političke funkcije.

Hiljade građana su mu odale počast u nedelju u Palati Invalida, uoči komemoracije.

"Bio je sjajan čovek apsolutno fantastične klase u svim okolnostima", rekla je Nadin Prevost, koja je bila među ožalošćenima u Sen Sulpisu. "Znao je kako da sa svakim razgovara, uz jednostavnost i veličinu. A to je bilo bogatstvo u kontaktima s njim".

Bivši kancelar Nemačke Gerhard Šreder, koji je uživao u bliskim, radnim odnosima sa Širakom, bio je na listi gostiju koju je objavila Jelisejska palata francuskog predsednika Makrona, ali nije prisustvovao službi u Sen Sulpisu. Makronova služba za štampu nije navela razlog za njegovo odsustvo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska se oprostila od Širaka uz vojne počasti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2019

Francuska se u ponedeljak uz vojne počasti na nacionalni dan žalosti oprostila od svog pokojnog bivšeg predsednika Žaka Širaka čijim senima su se poklonile i desetine sadašnjih i bivših svetskih lidera, okupljenih u Parizu, javio je AFP. Domaćin svečanosti u blagom, sunčanom, septembarskom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.