Francuska održala sastanak sa afričkim liderima o Sudanu

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 17:54

Francuska održala sastanak sa afričkim liderima o Sudanu

Francuska je održala danas u Parizu sastanak sa liderima afričkih nacija i pojedinih međunarodnih organizacija.

Sastanak je održan kako bi razgovarali o ublažavanju duga i povećanja globalne podrške tranzicionoj vlasti Sudana.

Francuski predsednik Emanuel Makron je bio domaćin događaja na kojem je bio general Abdel-Fatah Burhan, šef vladajućeg sudanskog saveta i premijer Abdala Hamdok, preneo je AP.

Šefovi država sudanskih suseda - Egipta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Etiopije - takođe su bili na sastanku, kao i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva i predsednik Komisije afričke unije Musa Faki Mahamat.

Burhan je naglasio da je ovo "istorijska prilika" za Sudan, kojom se šalje poruka mira i saradnje", nakon 30 godina međunarodne izolacije.

AP navodi da je ustanak u Sudanu 2019. godine doveo do svrgavanje dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira.

Iz Makronove kancelarije je rečeno da je današnji sastanak imao za cilj da se nađe način kako da se pojačaju investicije u Sudanu i pregovara o olakšicama oko dugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Makron održao konferenciju sa afričkim liderima za pomoć Sudanu

Izvor: Beta, 17.Maj.2021

Francuski predsednik Emanuel Makron održao je danas u Parizu konferenciju sa liderima afričkih nacija i medjunarodnih organizacija na kojoj su pregovarali o ublažavanju duga i većoj globalnoj podršci prelaznoj vlasti Sudana.Makron je bio domaćin generalu Abdelu-Fatahu Burhanu, šefu vladajućeg...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.