Francuska očekivano najveći izvoznik vina

Izvor: Capital.ba, 22.Nov.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska očekivano najveći izvoznik vina

PARIZ, Francuska je prošle godine potvrdila poziciju najvećeg izvoznika vina među zemljama EU, ostavljajući daleko iza sebe Italiju i Španiju. Oko polovine je izvezeno u zemlje izvan EU, među kojima prednjače SAD, koje su uvezle vino u vrijednosti od 3,8 milijardi evra. Slijede Švajcarska i Kina, u koje je iz EU prošle godine izvezeno vino u vrijednosti od po milijardu evra. Evropski izvoz vina u Kanadu dostigao je vrijednost od 900 miliona evra, a među značajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << uvoznicima su bili i Japan i Hongkong, koji su uvezli vino u vrijednosti od po 800 miliona evra. Francuska je u 2018. izvezla vino u zemlje izvan EU u vrijednosti od 5,4 milijardi evra. Na drugom mjestu je Italija sa 3,1 milijardom evra, a na trećem Španija sa 1,2 milijardi evra vrijednim izvozom vina izvan EU. U 2018. godini u EU je prodato oko 15 milijardi litara vina, uključujući pjenušavo vino, porto i grožđani mošt, iz evropske proizvodnje. Najveći proizvođači bili su Italija, Španija i Francuska, a slijede Portugal, Njemačka i Mađarska. Ukupno su zemlje EU prošle godine uvezle vino u vrijednosti 13,4 milijarde evra, a među državama članicama EU najveća uvoznica vina u 2018. bila je Velika Britanija, sa vrijednošću uvoza vina izvan EU od 1,2 milijardi evra. Slijede Njemačka sa 300 miliona evra, zatim Holandija i Francuska sa vrijednošću uvoza vina izvan EU od po 200 miliona evra. Tanjug Чланак Francuska očekivano najveći izvoznik vina се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Evropska Unija,   Japan

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Francuski izvoz vina dostigao 10 milijardi evra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2019

Francuska je najveći izvoznik vina u EU, a slede Italija i Španija. Kako navodi Evrostat, U 2018. godini iz EU je prodato oko 15 milijardi litara vina - uključujući penušavo vino, "porto" i "grožđani mošt" iz evropske proizvodnje. Najveći proizvođači su Italija, Španija i Francuska, a slede...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.