Francuska i Srbija obeležavaju kraj Velikog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2018, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Srbija obeležavaju kraj Velikog rata

Francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je danas da njegova zemlja pridaje veliki značaj dostojnom obeležavanju 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata i da će tim povodom u Parizu u novembru biti održana ceremonija, na koju je pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je na ceremoniju 11. novembra 80 šefova država koji predstavljaju zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učesnice u ratu, nakon čega će, 12. i 13. novembra, uslediti Pariski mirovni forum, a Vučić je pozvan da predstavlja Srbiju", rekao je ambasador.

On je na konferenciji za novinare u francuskoj ambasadi predstavio događaje koje Francuska organizuje povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, i tom prilikom zahvalio srpskim partnerima koji učestvuju u programu obeležavanja.

"U Prvom svetskom ratu Srbija je imala posebno mesto u srcima Francuza. U tom sukobu je iskovano francusko-srpsko prijateljstvo. Francuska iskazuje ogromno poštovanje za taj period istorije i za ulogu Srbije", istakao je ambasador.

Kako je naveo, saradnja Francuske i Srbije nastavlja se i danas kroz zajednički rad na odbrani stabilnosti i slobode, pri čemu njegova zemlja, kako je naglasio, podržava sve incijative koje vode ka stabilnosti.

Među glavnim događajima u okviru obeležavanja 100. godišnjice okončanja Velikog rata, Mondoloni je naveo veliki prijem povodom 1. novembra - Dana oslobođenja Beograda, obeležavanje Dana primirja 11. novembra, a predviđen je i prijem povodom publikacije ratnog dnevnika francuskog maršala i srpskog vojvode Franše d'Eperea i polaganje venca na njegov spomenik.

Tu je, naveo je, i karavan francuskog filma kroz Srbiju, putujuća izložba "Naša istorija, naša sećanja", dva naučna skupa u saradnji s Balkanološkim institutom i s Vojnom akademijom i, 23. septembra, veliki koncert u "Kolarcu".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je njeno pravo i dužnost da obeležava 100. godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, tokom kojeg je Francuska stala rame uz rame sa Srbijom i izvojevala pobedu i slobodu.

"Od 2012. godine ozbiljno se bavimo tekovinama, Nemamo ni pravo, a ni razlog da se stidimo", rekao je Đorđević, istakavši da se Srbija uvek pravično borila za slobodu, a Francuska je uvek bila uz nju.

On je zahvalio Francuskoj i kao partneru Srbije na njenom putu ka EU.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković rekla je da su svi radovi na obnovi spomenika Zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji ć danas biti otvoren, završeni u predviđenom roku.

Do svečanog otvaranja, Grad Beograd sprovešće parterno uređenje oko spomenika.

Na konferenciji u francuskoj ambasadi, direktorka festivala Artlink Jovanka Višekruna Janković najavila je Noć klavira na "Kolarcu" za 23. septembar, koju će prirediti dva francuska umetnika - Mišel Dalberto i Žan-Pol Gasparijan, a izvešće francuska dela stvarana u vreme Prvog svetskog rata.

Na konferenciji za novinare u francuskoj ambasadi učestvovali su i naučni savetnik na Institutu za savremenu istoriju Stanislav Sretenović, načelnik katedre za društvene nauke na Vojnoj akademiji Slobodan Đukić, direktor Balkanološkog instituta SANU Vojislav Pavlović i direktor Izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.