Francuska: Nastavljen protest zbog reforme penzionog sistema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Nastavljen protest zbog reforme penzionog sistema

U Parizu i drugim francuskim gradovima i danas se protestovalo protiv vladinog plana reforme penzionog sistema, čime je štrajk zaposlenih u železnici ušao u 43. dan.

Na poziv sindikata, na ulice francuskih gradova izašli su i zaposleni u metroima, nastavnici i drugi radnici, preneo je AP.

Sindikati su naveli da još nisu zadovoljni ponuđenim predlogom, iako je vlada prošle nedelje odustala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od centralnog dela predložene reforme da podigne starosnu granicu za puno penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Protivnici predložene reforme se plaše da će morati da rade duže za manje novca, dok predlagači navode da će objedinjavanje 42 različita penzijska sistema u jedan biti pravednije i održivije.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je ove nedelje na smirenost i jasnoću i obećao bolje objašnjenje šta će promene značiti za različite radnike.

Višenedeljni štrajkovi i protesti odrazili su se na javni prevoz, škole, bolnice, sudove, pa čak i opere.

Dok se broj štrajkača smanjio od 5. decembra, kada je štrajk započet, vozovi u zemlji i metro u Parizu i dalje ne saobraćaju redovno.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.