Brisel, potraga za teroristima s bombom

Izvor: RTS, 22.Nov.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel, potraga za teroristima s bombom

Belgijska policija traga za najmanje desetoricom terorista koji prete da će počiniti napade slične onima u Parizu, a dvojica njih nose spremnu bombu, javljaju drugog dana vanrednog stanja belgijski mediji.
Francuski radio Frans info preneo je saznanja policijskih izvora da su islamski ekstremisti pripremali razorne napade u belgijskoj prestonici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da raspolažu većom količinom oružja i eksploziva, što je i bio razlog da belgijske vlasti u noći između petka i subote proglase najviši stepen uzbune, zabrane sve javne manifestacije i zatvore saobraćaj.

Belgijski list Dernije er navodi da su "snage bezbednosti u potrazi za dve osobe koje sa sobom nose eksploziv, bombu kakvu su kamikaze aktivirale i prilikom napada u Parizu, 13. novembra".
Belgijski ministar odbrane Jan Jambon je televiziji VRT izjavio da, pored najtraženijeg teroriste Salaha Abdeslama, koji je učestvovao u pokolju 130 ljudi u Parizu, policija traga za većim brojem terorista i, kako je naglasio, "opasnost je vrlo realna".
Jedan od dvojice uhapšenih jataka koji su pomogli teroristi Abdeslamu da kolima iz Pariza pobegne u Belgiju izjavio je policiji da je Abdeslam bio krajnje nervozan i na sebi je imao široku jaknu ispod koje je mogao da nosi pojas s eksplozivom.
Premijer Belgije Šarl Mišel ocenio je da se Brisel i dalje suočava s ozbiljnom pretnjom, saopštio je zvaničnik te zemlje.
"Postoje dvoje terorista u regionu Brisela koji mogu da počine veoma opasna dela", izjavio je predsednik briselske opštine Šarbek Bernar Klerfe.
AP navodi da je begunac Salah Abdeslam prešao u Belgiju jutro posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu.
Belgijska vlada je proglasila je u subotu, 21. novembra, najviši stepen uzbune zbog "ozbiljne i preteće terorističke opasnosti" u Briselu.
Brisel je i danas praktično opusteo grad, u kojem metro i tramvajski saobraćaj ne rade, ulicama patroliraju mešovite policijske i vojne snage, a na više zgrada u centru su i na krovovima i balkonima postavljeni snajperisti.
Zgrade vlade i zdanja Evropske unije i NATO-a takođe su obezbeđene jakim policijskim i vojnim snagama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.