125.000 žutih prsluka, skoro 1.000 uhapšeno

Izvor: B92, 08.Dec.2018, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

125.000 "žutih prsluka", skoro 1.000 uhapšeno

Pariz -- Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane rekao je da je 135 osoba povređeno u protestima u Parizu, uključujući 17 policajaca.

On je rekao da je nasilje tokom protesta sada "pod kontrolom", uprkos povremenim tenzijama, koje su, kako je rekao, potpuno neprihvatljive, prenosi AP.

Ministar je dodao da su bile primenjene izuzetne mere bezbednosti i da je skoro 1.000 ljudi pritvoreno.

Kastane je naveo i da se procenjuje da je "žutih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prsluka" bilo oko 10.000 u Parizu, a da je u celoj Francuskoj bilo oko 125.000 demonstranata.

On je najavio da će se veliko prisustvo policije nastaviti i sutra ako bude bilo potrebno.

Demonstranti su tokom antivladinih protesta demolirali izloge prodavnica, palili vatru širom Pariza, a u više navrata su se sukobili sa policijom koja je tokom dana bacala suzavac.

Nekoliko sitnijih incidenata bilo je u Aveniji Jelisejska polja, a demonstranti su nakratko blokirali kružni auto-put oko Pariza trajala kratko, preneo je list. "Figaro" prenosi da se na Jelisejskim poljima odvijaju mirni protesti i da je situacija relativno opuštena u toj aveniji, naročito s obzirom na prethodne proteste koji su tamo bili praćeni neredima i nasiljem.

Nekoliko demonstranata u žutim prslucima pokušalo je da zapali fasadu jedne radnje u Aveniji Jelijsejska polja gde je u toku protest pokreta "Žuti prsluci", prenela je agencija Frans pres i dodala da je napetost porasla u tom delu Pariza.

Demonstranti su zapalili božićne jelke u toj aveniji, a pojedinici su koristili drvene table kao štitove naspram pripadnika snaga bezbednosti koji su bacili suzavac kako bi ih rasterali.

Radio Frans info (France Info) javio je da su kante za smeće zapaljene u obližnjim ulicama te otmene četvrti Pariza i da je tenzija povećana.

Francuzi na društvenim mrežama postavili su fotografije razbijenih izloga i izgorelih vozila. Mnogi francuski mediji danas emituju specijalne programe ili uživo prate proteste u zemlji gde su raspoređene vanredne snage bezbednosti zbog velikih nereda koji su izbili pre nedelju dana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar: Na protestima u Parizu povređeno 135 osoba

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2018

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane rekao je večeras da je 135 osoba povređeno u protestima u Parizu, uključujući 17 policajaca...On je rekao da je nasilje tokom protesta sada "pod kontrolom", uprkos povremenim tenzijama, koje su, kako je rekao, potpuno neprihvatljive, prenosi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.