Izvor: B92, 13.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Održana osma gej parada

Zagreb, Varšava -- U centru Zagreba je uz jake mere bezbednosti održana tradicionalna, osma gej parada, pod nazivom "Povorka ponosa - Zagreb Prajd 2009".

Na ovogodišnjoj paradi okupilo se oko 400 pripadnika gej populacije, kojima su se priključili brojni građani, a u povorci su se našli i homoseksualci i lezbijke iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Istovremeno, u Ilici se održavao antigej protest, na kome je oko 500 učesnika izrazilo svoje neslaganje sa održavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gej parade.

I parada i protest su protekli relativno mirno, uz poneku razmenu uvreda koje su uglavnom dobacivali učesnici antigej parade i poneki građanin.

Policija je uhapsila četiri učesnika protesta koji su pokušali da probiju policijski kordon i fizički napadnu učesnike gej parade u trenutku kada su se dve grupe srele na Trgu bana Jelačića.

Parada ponosa u Varšavi prvi put bez nasilja

U Varšavi se danas na tradicionalnoj Paradi ravnopravnosti okupilo oko 1.000 homoseksualaca, lezbijki, aktivista za ljudska prava i Varšavljana, a parada prvi put protiče bez većih protestnih kontramarševa i napada ultrakatoličke Svepoljske omladine.

Organizatori gej parade, Fondacija ravnopravnosti i Kampanja protiv homofobije, prijavili su trasu pohoda prestonicom u poslednjem trenutku, kada je već isticao rok, kako bi sprečili Svepoljsku omladinu i druge ekstremiste da i oni prijave svoje marševe.

"Homofobija je kao i svaka druga fobija bolest i treba je lečiti. To su jednostavno šovinisti na osnovu seksualne orijentacije, treba se protiv njih boriti i uvesti protiv njih odgovarajuće propise", rekla je novinarima poslanica Saveza za demokratsku levicu u Evropskom parlamenut Joana Senišin.

Joana Senišin, kao i drugi zvaničnici poljskih postkomunista, redovno učestvuje na tim marsevima tolerancije.

Parada ravnopravnosti se održava u Varšavi od 2001. godine.

"Kada se ne bi bojali da se otkrijemo, bilo bi nas ovde danas dva miliona. Poljaci kao društvo, međutim, postaju sve tolerantniji. Uveravamo se da se ne treba plašiti homoseksualaca i lezbijki. Ove godine nema kontramanifestacija, niko nas ne gadja flašama i kamenicama", rekao je televiziji TVN24 šef Kampanje protiv homofobije Robert Bjedronj.

Neobično hladno varšavskom popodne, uz neprijatnu kišu, doprinelo je tome da na ulice ne izađu potencijalni napadači, koji se ne libe da po poljskim gradovima verbalno i kamenicama napadaju "povorke u boji duge", kao i policijce koji ih obezbeđuju.

Ovogodišnja varšavska parada odvija se pod parolom "40 godina ravnopravnosti, 20 godina slobode".

Poljski homoseksualci su se paradom uključili u obeležavanje 20. godišnjice pada komunizma - prolećnog Okruglog stola komunističke vlasti i opozicije i prvih bar poluslobodnih izbora iza "gvozdene zavese", u Poljskoj 4. juna 1989 godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.