Zabrana Parade ponosa 2011. godine bila neustavna

Izvor: NaDlanu.com, 29.Apr.2013, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana Parade ponosa 2011. godine bila neustavna

Ustavni sud doneo je odluku da je Republika Srbija zabranom Prajda 2011. godine povredila Ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja, pravno sredstvo i sudsku zasstitu.

Parada ponosa i Beogradski centar za ljudska prava pozdravili su odluku Ustavnog suda ali su istakli da "iako je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća za sve građane Srbije, policija, tužilaštvo i sudovi svojim radom moraju pokazati da su u >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << svakoj prilici jači od onih koji koriste nasilje i govor mržnje". Prema njihovim rečima, Beograd Prajd 2013. će biti prilika da se u punoj meri afirmišu odluke Ustavnog suda tako što će se osigurati potpuna sloboda okupljanja koja je garantovana Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala. Pored toga što je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranom Parade ponosa prekršilo Ustav, Ustavni sud Srbije se u svojoj odluci pozvao i na praksu Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima zabrane Prajda u drugim zemljama, a podnosiocu predstavke, udruženju Parada ponosa Beograd, sud je dosudio i 500 evra na ime nematerijalne štete. Ta odluka, koja je doneta 18. aprila, odnosi se na ustavnu žalbu koju su podneli organizatori Beograd Prajda, a koje su zastupali eksperti Beogradskog centra za ljudska prava. "To je druga odluka Ustavnog suda o zabrani Parade ponosa. U svojoj odluci iz decembra 2011. godine taj sud je našao da je zabrana Parade ponosa 2009. godine takođe bila protivustavna i u odluci je konstatovano da je rešenjem MUP, kojim se organizatorima nalagala promena mesta održavanja Parade 2009. prekršen član 54. Ustava Srbije", navodi se u saopštenju. Organizacioni odbor Beograd Prajda 2011 je podneo sličnu ustavnu žalbu i posle zabrane Prajda 2012, a postupci pred Evropskim sudom za ljudska prava za te zabrane su u toku.(Izvor: Beta)

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parada ponosa i Beogradski centar pozdravili odluku USS

Izvor: Blic, 29.Apr.2013

Udruženje "Parada ponosa Beograd" i Beogradski centar za ljudska prava pozdravili su danas odluku Ustavnog suda Srbije kojom je zaključeno da je Srbija zabranom "Parade ponosa" 2011. godine povredila Ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja, pravno sredstvo i sudsku zaštitu...Iz "Parade ponosa"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.