Venčanje australijskog političara s gej partnerom

Izvor: Blic, 19.Dec.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venčanje australijskog političara s gej partnerom

Australijski političar i njegov partner venčaće se danas u Španiji pošto su preleteli pola sveta kako bi iskoristili to što zakon te evropske države omogućava homoseksualne brakove.

Ijan Hanter (52), ministar za društvenu inkluziju u vladi Južne Australije, i njegov partner Lit Semens (22), doputovali su iz Adelejda u Hun, gradić pored Granade, da ozvaniče svoju vezu, preneo je AFP.

Australijski parlament je odbacio predlog za legalizovanje istopolnih brakova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok je Španija 2005. godine uvela zakon kojim dozvolila takve brakove.

"Ne venčavamo se ni zbog kakve političke kampanje. Venčavamo se kako bismo izrazili ljubav koju osećamo", rekao je Hanter.

Ceremoniji će prisustvovati 17 članova porodica i prijatelja koji su doputovali iz Australije u Španiju.

Gradonačelnik Huna Hose Antonio Rodriges Salas, koji podržava istopolne brakove, pomogao je australijskom paru da pribavi svu potrebnu dokumentaciju za venčanje u Španiji.

Rodriges je kazao da je od 2005. godine venčao više homoseksualnih parova, ali da je ovo prvi put da su oba partnera iz inostranstva.

Predstavnik najveće organizacije za zaštitu prava homoseksualaca u Španiji, Boti Garsi Rodrigo, rekao je da je "dirljivo" to što su Australijanci morali da dodju čak u njegovu zemlju kako bi se venčali.

"Takvi brakovi trebalo bi da budu legalni u svim zemljama", kazao je on.

Istopolni brakovi dozvoljeni su u 10 zemalja, medju kojima Kanadi i Južnoj Africi, kao i u nekim saveznim državama SAD i Meksika.

Hanter je izrazio uverenost da će za šest-sedam godina takav zakon biti usvojen i u Australiji.

"Znam da sam na pravom strani istorije i nisam previše frustriran ako Australiji bude potrebno nešto više vremena da stigne dotle", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Australijski gej političar se ženi u Španiji

Izvor: Mondo, 19.Dec.2012

Jedan australijski gej političar potegao je sa svojim mladim dečkom na drugi kraj sveta, u Španiju, kako bi se venčao, pošto to ne može u svojoj zemlji...Australijski političar i njegov partner venčaće se danas u Španiji pošto su preleteli pola sveta kako bi iskoristili to što zakon te evropske...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.