U Zagrebu privedeno 5 osoba

Izvor: S media, 13.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu privedeno 5 osoba

Zagrebačka policija je popodne privela pet osoba koje su učestvovale u incidentu do kog je došlo prilikom susreta učesnika Gej parade i desničarskog anti-gej protesta.

Učesnici današnjeg 8.Zagreb prajda, kojih je prema procenama organizatora bilo preko 900, obišli su uz policijsko obezbedjenje centar grada, a na trgu ih je čekalo 50-ak učesnika protesta koji su organizovale marginalna Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čista stranka prava i neonacistička organizacija Hrvatski nacionalisti.

Kao svake godine do sada, učesnici povorke medju kojiam je bilo i 20-ak aktivista iz Srbije, kao i iz BiH, Albanije i Slovenije, krenuli su s Trga maršala Tita i obilazak završili u parku Zrinjevac gde je posle govora održan koncert.

Iako nije bilo značajnijih incidenata, organizatori su policijsko obezbedjenje ocenili najlošijim u poslednjih nekoliko godina zbog omogućavanja desničarima da izbliza vredjaju učesnike povorke.

Uz ocenu da je kontramiting zbog poruka mržnje i rasizma uperen protiv Hrvatske i njenog ustava i da je bila policijska greška što je takav skup dozvoljen, organizatori Zagreb prajda najavili su da će zatražiti sankcije za organizatore kontramitinga zbog poruka mržnje i neprimerene ikonografije.

Ranijih godina skup je proticao u redu, ali da su posle skupa skinhedsi prebijali pojedinačne učesnike povorke.

Pre dve godine policija je osujetila bacanje molotovljevih koktela na učesnike, pa su zato neki policajci u kordonu za svaki slučaj danas nosili i vatrogasne aparate.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.