U Bruneju od danas kamenuju gejeve

Izvor: Mondo, 03.Apr.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bruneju od danas kamenuju gejeve

Strogi islamski zakoni, koji predviđaju i kaznu kamenovanjem gej osoba do smrti ako budu uhvaćene tokom ljubavnog čina, u Bruneju zvanično danas stupaju na snagu.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Među mnogim drugima, to je najoštrije osudilo i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako prenosi AP, nemačke diplomate izrazile su bojazan povodom uvođenja šerijatskih kazni i apelovale na brunejskog ambasadora za "poštovanje postojećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << međunarodnih obaveze u oblasti ljudskih prava", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bruneji: Kamenovanje gej osoba do smrti!

Zakonske promene u ovoj maloj, naftom bogatoj monarhiji, uključuju i sečenje ruku zbog krađe.

Grupa za ljudska prava Amnesti Internešenal kritikovala je ove kazne kao "opake".

Diplomatski odnosi sa Sultanatom Bruneji

Među javnim ličnostima koje su osudile politiku Bruneja, nalazi se i američki glumac Džordž Kluni, čija je supruga istaknuta advokatica za ljudska prava Amal Kluni.

On je nedavno pozvao na bojkot luksuznih hotela u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama povezanih sa sultanom Bruneja, Hasanalom Bolkiahom.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.