Srbija kao Eldorado gej turizma?

Izvor: Mondo, 15.Dec.2016, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija kao Eldorado gej turizma?

"LGBT populacija je značajni činalac u turizmu i privlačenju investicija, ali ta populacija želi da bude ravnopravno tretirana, pa joj se mora na taj način prići", ocenjeno je danas na panelu u Beogradu.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Panel "Uticaj LGBT prava na razvoj turizma i strana ulaganja" deo je konferencije "Ekonomist - svet u 2017", i na njemu je prvi srpski političar koji se otvoreno izjašnjava kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gej, Boris Milićević iz SPS-a, istakao da LGBT populacija kada dolazi u Beograd ne želi da poseti najveći gej klub na Balkanu, već znamenja, kao i strejt publika.

Gejevi potroše 211 milijardi dolara dogišnje

an Džonson iz organizacije Aut nau (Out Now) iz Londona preneo je da LGBT turisti troše 211 milijardi dolara godišnje. Međutim, kako je istakao, neće da troše novac u državama u kojima se LGBT populacija ne tretira jednako. Takođe je rekao da homofobija na poslu negativno može uticati na biznis, jer firme tako mogu izgubiti vredne radnike, koji odlaze ako nisu jednako tretirani samo zbog seksualne orijentacije.

"Naravno da će oni da posete neki gej kafić, ali akcenat nije na tome, pogotovo što u svojim zemljama imaju veću ponudu", rekao je on.

Prema njegovim rečima u našoj zemlji smo imali dva događaja - Pesmu Evrovizije i koncert Madone, koji su bili važni za postavljanje LGBT zajednice u Srbiji.

Turistička organizacija Srbije (TOS) trebalo bi, kako smatra Milićević, da napravi kampanju za neki događaj u našoj zemlji kako bi privukao LGBT populaciju, kao što je na primer festival "Merlinka".

Istovremeno je kritikovao LGBT populaciju u Srbiji, naglasivši da se one samo žale kako teško žive a da im država ne pomaže, te poručio da ako neko želi da mu se pomogne mora najpre sebi da pomogne.

"Kao pripadnici te zajednice moramo da se više angažujemo u svim oblastima", podvukao je Milićević.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam ukazala je na Prajd u Tel Avivu koji dovodi veliki broj turista LGBT zajednica iz celog sveta.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Zašto ne i medicinski transeksualni turizam

Miroslav Đorđević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, objasnio je da je sve veća potreba i broj osoba koje traže medicinsku pomoć u Srbiji, te da je transeksualna medicina kod nas veoma zaposlena, jer dolaze pacijenti iz celog sveta. On je ukazao da će 2.Evropski kongres transeksualne medicine iduće godine biti održan u Beogradu, što je dodatno priznanje.

 Prema njenim rečima grad Tel Aviv sam finansira ovaj festival, koji je postao duh ovog grada.

Taj festival, kako ističe, šalje poruku da građani žele da vdie svoju zemlju kao liberalnu.

Istovremeno ukazuje da drugi gradovi, posebno Jerusalim, još nisu otvoreni za ovaj festival.

Jasmina Blagojević nekadašnja vlasnica turističke organizacije specijalizovane na LGBT populaciju Spartakus, prenela je da je problem pripadnika ove populacije u Srbiji što su uplašeni i ne žele da se jasno deklarišu, pa je to ometalo poslovanje.

Istovremeno je ukazala da gej turizma ima najveću stopu rasta, i da se gej turista razlikuje u tome što češće putuje od strejt turiste, troši više novca i boravi više dana.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.