Škola nije zaštitila gej učenika

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Škola nije zaštitila gej učenika"

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da Ekonomska škola u Kuršumliji nije zaštitila svog učenika S.R. od zlostavljanja zbog homoseksualne orijentacije.

Janković je uputio preporuke Ekonomskoj školi u Kuršumljiji, pošto je utvrdio propuste u radu te škole u zaštiti učenika od nasilja i zlostavljanja, kojem je bio izložen zbog svoje drugačije seksualne orijentacije.

U saopštenju iz kancelarije zaštintika navodi se da je Ekonomska škola u Kuršumliji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "propuštala da zaštiti svog učenika S.R. od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja kome je bio izložen u dužem vremenskom periodu zbog drugačije seksualne orijentacije, zbog čega je morao da napusti redovno školovanje".

Škola nije učenika pravilno zaštitila ni kada je prilikom polaganja vanrednog ispita, ponovo pretrpeo nasilje grupe učenika u zgradi škole, dodaje se u saopštenju.

Pored obaveze da Ekonomska škola, u saradnji sa nadležnom školskom upravom i podnosiocem pritužbe, ukoliko on to želi, analizira svoj rad, koji je doveo do tih propusta, potrebno je i da sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti zaposlenih u školi za propuštanje koja su imala za posledicu odsustvo zaštite učenika od vršnjačkog nasilja, kao i pomoć i podršku nakon toga, piše u saopštenju.

Istovremeno, školi je preporučeno da uputiti pisano izvinjenje podnosiocu pritužbe, zbog propusta da mu pruži zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i nesmetano školovanje u bezbednom okruženju, navedeno je u saopštenju ombudsmana.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Škola u Kuršumliji nije zaštitila đaka

Izvor: RTS, 13.Avg.2013

Ombudsman Janković preporučio školi u Kuršumliji da uputi pisano izvinjenje učeniku zbog nepružanja zaštite od nasilja kojem je bio izložen zbog svoje drugačije seksualne orijentacije. Potrebno je i da se sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti zaposlenih u toj školi, navodi se u saopštenju...Zaštitnik...

Nastavak na RTS...

Škola nije zaštitila učenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2013

Zaštitnik građana Saša Janković danas je saopštio da je utvrdio propuste u radu Ekonomske škole iz Kuršumlije, koja je propustila da zaštiti učenika S.R. od nasilja i zlostavljanja zbog drugačije seksualne orijentacije, zbog čega je morao da napusti redovno školovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.