Izvor: Blic, 24.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sava centar zabranio konferenciju Gej strejt alijanse

Predsednik Gej strejt alijanse Boris Milićević izjavio je danas da je rukovodstvo Sava centra zatražilo od Medija centra da otkaže konferenciju za novinare Gej strejt alijanse.

Milićević je agenciji Beta rekao da je pomoćnik direktora Sava centra Rade Hinić zahtevao da se otkaže konferencija najavljena za četvrtak zato što je organizator Gej strejt alijansa.

Alijansa je ranije najavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će u Medija centru predstaviti "Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini - Ovo je zemlja za nas".

Pomoćnik direktora Sava centra Rade Hinić rekao je danas agenciji Beta da je "Sava centar Međunarodni kongresni centar i da takve institucije svuda u svetu služe za ozbiljne skupove".

"Ne ulazim ni u čiju rasnu i polnu orjentaciju, ali mislim da taj skup može da se održi i na drugom mestu", naveo je on.

Hinić je rekao da Medija centar više nije zakupac prostora na drugom spratu i da sada organizuje događaje u prostorijama koje su vlasništvo Sava centra i da je zbog toga zatraženo da dostavlja podatke o temama i učesnicima konferencije. On je rekao da je Medija centar za ovu nedelju najavio četiri događaja, a da je dostavio podatke o tri, dok je podatke o konferenciji Gej strejt alijanse dostavio naknadno.

Agenciji Beta je u Medija centru potvrđeno da rukovodstvo Sava centra ne dozvoljava skup Gej strejt alijanse.

Zbog preseljenja Medija centra na Terazije od 1. februara otkazan je zakup u Sava centru, ali MC i dalje tamo organizuje događaje i zakup sala plaća unapred. Prema koalicionom sporazumu posle izbora prošle godine, rukovođenje Sava centrom pripalo je Socijalističkoj partiji Srbije.

Protestni skup ispred Sava centra

Gej-strejt alijansa, organizacija koja se bori za promovisanje i zaštitu prava seksualnih manjina, pozvala je simpatizere da se okupe u 18.30 časova ispred glavnog ulaza u Sava centar kako bi iskazali protest zbog neprihvatljive odluke rukovodstva jedinog konferencijskog centra u Beogradu. "Stop homofobiji u Srbiji!", stoji u proglasu GSA koji cirkuliše po internetu i mrežama mobilne telefonije.

LDP: Uprava Sava centra da povuče odluku!

Liberalno-demokratska partija zatražila je danas da se povuče odluka uprave Sava centra kojom se onemogućava održavanje konferencije Gej strejt alijanse.

"Ovakvo ponašanje je najdirektniji oblik diskriminacije, koji je praćen ciničnim pozivanjem na ozbiljnost kongresnog centra. U svakom javnom prostoru mora biti mesta za skupove registrovanih organizacija koje se zalažu za ukidanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava", navodi se u saopštenju LDP i dodaje da je "posebno skandalozno da se ovakva odluka donosi u danu kada se konačno najavljuje donošenje zakona protiv diskriminacije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.