SAD: Istorijska odluka za gej populaciju

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Istorijska odluka za gej populaciju

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odbacio je DOMA (Defense Of Marriage Act) federalni akt koji definiše brak jedino kao instituciju muškarca i žene, iako su mnoge države zvanično priznale istopolne brakove, kao neustavan - sa pet glasova za i četiri protiv.

Federalni slučaj ticao se DOMA akta, koji ograničava definiciju braka kao vezu isključivo između muškarca i žene za svrhe dobijanja federalnih povlastica kao što su poreski odbici za venčane parove suprotnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pola. Ove povlastice međutim, nisu dostupne legalno venčanim parovima istog pola po zakonima određenih država pošto su ti zakoni u suprotnosti sa federalnim aktom.

“Ovaj akt pokušava da uskrati zaštitu i tretira osobe istog pola koje žive u braku kao manje vredne od drugih. Ovaj federalni akt je u suprotnosti sa petim amandmanom”, stoji u saopštenju suda.

Predsednik Bil Klinton pretvorio je ovaj akt u zakon 1996. godine nakon što je prošao kongres sa svega 81 glasom protiv i 535 glasova za njegovo donošenje.

Klinton je međutim nedavno izjavio da se od tada puno toga promenilo i pozvao je na njegovo odbacivanje.

Edi Vindsor je tužila federalnu vladu nakon što joj je odbijen povraćaj novca koji je plaćala u okviru poreza na zemljište nakon smrti njene partnerke Tee Spajer 2009. godine iako je njen brak bio priznat od države Njujork – ali nije bio priznat od strane federalnih vlasti.

Ona je tužila federalne vlasti i tražila povraćaj poreza u iznosu od 363.000 dolara.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD: Istorijska odluka za gej populaciju

Izvor: B92, 26.Jun.2013

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odbacio je DOMA (Defense Of Marriage Act) federalni akt koji definiše brak jedino kao instituciju muškarca i žene, iako su mnoge države zvanično priznale istopolne brakove, kao neustavan - sa pet glasova za i četiri protiv...Federalni slučaj ticao se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.