Pretnje 1389 - poziv na linč

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pretnje 1389 - poziv na linč"

Beograd -- Na početku suđenja Miši Vaciću iz organizacije "1389" rečeno da su njihovi pozivi na sprečavanje Parade ponosa 2009. bile praćene pretnjama i pozivom na linč.

Predstavnik GSA Lazar Pavlović izjavio je da su te pretnje kod njega i drugih pripadnika gej populacije izazvali strah.

Pavlović je rekao da je poziv organizacije "1389" medijima da otkupljuju i objavljuju fotografije učesnika "Parade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponosa" kako bi se "građani zaštitili od seksualno devijantnih osoba", shvatio kao poziv na linč.

Pokušaj zakazivanja protesta za isti dan kada je bilo zakazano održavanje "Parade ponosa" u Beogradu, 20. septembra 2009, Pavlović i drugi pripadnici gej pokreta shvatili su kao fizičku pretnju, što je zajedno sa pozivom na linč, kod njih, kako je rekao, stvorilo veliki strah.

On je posvedočio da su posle navoda policije da ne može da garantuje bezbednost svim građanima prilikom zakazane "Parade ponosa", pripadnici gej pokreta odustali od njenog održavanja.

Pavlović je rekao da je u maju njegova alijansa izašla iz organizacionog odbora "Parade ponosa", ali da su nastavili da podržavaju njeno održavanje.

Na pitanje Vacićevog branioca advokata Aleksandra Đorđevića, da li se uplašio ili uvredio, aktivista Gej strejt alijanse je odgovorio da je zbog izjava o "skupu devijantnih osoba" bio uvređen, ali da je zbog poziva na fizičko sprečavanje skupa bio uplašen.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. oktobar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.