Poslanici podeljeni oko podrške gej paradi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2010, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici podeljeni oko podrške gej paradi

BEOGRAD -

Poslanici Skupštine Srbije podeljeni su po pitanju opravdanosti održavanja gej parade u Beogradu, ali su danas pozvali građane da taj skup protekne mirno.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dejan Mirović je rekao novinarima u Skupštini Srbije da je protiv održavanja gej parade u Beogradu, jer ona, kako je naveo, nema nikakvo ekonomsko ni moralno opravdanje.

"Ne vidim svrhu da se troše tolike narodne pare za veliki broj policajaca koji će nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << puta premašiti broj učesnika, koje će obezbeđivati", rekao je Mirović govoreći o Paradi ponosa, koja je u Beogradu zakazana za nedelju, 10. oktobar.

Palma: Parada srama

Dragan Marković iz Jedinstvene Srbije je rekao novinarima u Skupštini da je Parada ponosa u stvari "parada srama". Marković, koji je predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik opštine Jagodina, rekao je da je "Bog stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu".

Marković je zapitao i koliko će da košta održavanje Parade ponosa u Beogradu i da li su te pare mogle bolje da se potroše.

Pozvani svi članovi LSV

Poslanik Željko Ivanji iz G17 plus je rekao da će prisustvovati Paradi ponosa "kao narodni poslanik i građanin Srbije".

"Ako pogledate mapu homofobičnih napada, videćete da je ta populacija ugrožena, kako fizičkim napadima pojedinaca, tako i time što im se preti sa raznih strana, sa foruma ili društvenih grupa", rekao je Ivanji i dodao da ne strahuje za svoju bezbednost na Paradi ponosa.

Poslanica Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine je rekla da ta stranka podržava gej paradu.

"Smatramo da svako u ovoj zemlji mora da ima pravo na okupljanje i slobodu govora, kao i da nijedna voljna ili nevoljna razlika ne može bi prepreka tom pravu", rekla je ona govoreći o gej paradi u Beogradu.

Jerkov je dodala da su svi članovi LSV "pozvani da shodno svojoj savesti odluče da li će prisustvovati Paradi ponosa ili ne".

Poslanik iz Demokratske stranke Vlatko Ratković je, na pitanje novinara o gej paradi u Beogradu, rekao da je obaveza većine da podrži različitost i da bude toleratna. Ratković je najavio da će biti na gej paradi u nedelju u Beogradu, a istakao je i da ne strahuje za bezbednost.

Svi poslanici su pozvali građane na mir i izrazili nadu da na Paradi ponosa neće biti incidenata.

O kontroli naknada za prelete

Poslanici opozicije iz Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS) zatražili su danas da država preuzme kontrolu nad naknadama za prelete aviona nad Srbijom.

U raspravi o amandmanima na Predlog zakona o vazdušnom saobraćaju, poslanici SNS su naveli da ogromna sredstava od naknada za prelete godinama unazad nisu ulazila u budžet nego su "nestala na volšeban način".

Poslanica SNS Jorgovanka Tabaković zatražila je da Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postane organ uprave u sastavu ministarstva i da Vlada preuzme potpunu kontrolu za naknadu za prelete, a kao problem istakla je onemogućavanje rada stranim niskobudžetnim aviokompanijama.

Mrkonjić ne zna kolike su naknade

Na pitanje SNS o naknadama u Savetu Direktorata, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da ne zna kolike su te naknade, ali da ih on ne prima, kao i da je ne primaju ni ministri Ivica Dačić, Diana Dragutinović ni Dragan Šutanovac koji su članovi tog tela.

Mrkonjić je dodao da su podaci o platama u Agenciji za kontrolu letenja na sajtu, a da tih podataka za Direktorat nema na sajtu.

Na insistiranje Jorgovanke Tabaković koja je navela da ni posle intervencije poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića poslanici nisu mogli da dobiju informaciju o platama u Direktoratu, Mrkonjić je naveo da će te podatke saopštiti tokom dana.

Poslanici SNS, koji su zatražili povlačenje predloženog zakona o vazdušnom saobraćaju iz procedure, ocenili su da se zakon donosi na brzinu i kritikovali su što je Vlada na sopstveni predlog zakona uputila oko 40 amandmana i promenila polovinu predloženih rešenja.

Kao razlog za žurbu u usvajanju predloženog zakona, poslanici SNS naveli su to što je vladina Odluka o vršenju osnivačkih prava u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo pred Ustavnim sudom.

Povodom naknada za prelete, poslanici SRS su naveli da je tu reč o ogromnim sredstvima. Prema rečima poslanika te stranke Zorana Krasića, ta naknada se "izgubila" od 2001. godine.

Krasić: Država izgubila kontrolu

"Kao država izgubili smo kontrolu nad naknadom jer su se ti poslovi poverili poluprivatnoj agenciji. Država nema uvid u ta sredstva", kazao je Krasić i dodao da je vazdušni prostor prirodno bogatsvo države.

Na pitanje radikala o planovima za aerodrom Lađevci, Mrkonjić je naveo da u Srbiji trenutno postoje dva međunarodna aerodroma i pet aerodroma u vlasništvu Vojske, a da je vlada 9. septembra donela odluku o pripremi aerodroma Lađevci za civilni saobraćaj.

Dodao je da će u to biti uloženo dve milijardi dinara i da je plan da aerodrom Lađevci bude završen do kraja 2011.

Na pitanje poslanika SRS, ministar Mrkonjić je rekao da su avioni JAT-a maksimalno bezbedni. Naveo je da je njegov lični stav da ta aviokompanija treba da ostane u vlasništvu države.

U toku dosadašnjeg rada poslanici su završili raspravu u pojedinostima o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, o akreditaciji i o zaštiti potrošača.

Na dnevnom redu sednice koja je počela 4. oktobra nalazi se osam zakonskih predloga i drugih akata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici podeljeni oko podrške Paradi ponosa

Izvor: Blic, 08.Okt.2010

Poslanici Skupštine Srbije podeljeni su po pitanju opravdanosti održavanja Parade ponosa u Beogradu, ali su danas pozvali građane da taj skup protekne mirno. ..Poslanik Srpske radikalne stranke Dejan Mirović je rekao novinarima u Skupštini Srbije da je protiv održavanja gej parade u Beogradu, jer...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.