Poništena zabrana gej brakova u SAD

Izvor: B92, 05.Avg.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništena zabrana gej brakova u SAD

Jedan sudija federalnog suda u SAD poništio je zabranu sklapanja braka između osoba istog pola u Kaliforniji, proglasivši je neustavnom, ali su pristalice zabrane najavile žalbu - možda i do Vrhovnog suda, izvestili su zapadni mediji.

U sudskom procesu, za koji pravnici veruju da će uticati na blizu 40 saveznih država koje imaju slične zakone, sudija je doneo odluku u korist aktivista za zaštitu prava homoseksualaca i lezbijki, koji su tvrdili da je zabrana ravna diskriminaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stoga suprotna Ustavu SAD, preneo je Bi-Bi-Si.

Ispred zgrade Federalnog suda u San Francisku okupilo se oko 70 pristalica sklapanja brakova između osoba istog pola, koji su nosili male američke zastave i veliku zastavu duginih boja, simbol pokreta za prava gej populacije.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger izjavio je da "odluka suda potvrđuje punu zaštitu i bezbednost koju svako zaslužuje".

Bela kuća se oglasila kratkim saopštenjem da je predsednik Barak Obama "govorio protiv Predloga 8 jer izaziva podele i diskriminaciju".

Ipak, federalni sudija Von Voker je odlučio da zabrana, poznata kao Predlog 8, privremeno ostane na snazi dok ne donese odluku o zahtevu pristalica zabrane, koji su tražili da ona ostane neizmenjena dok slučaj ne reši viša sudska instanca.

Stanovnici Kalifornije su podržali zabranu brakova među osobama istog pola pre dve godine, sa 52,5 odsto glasova za i 47,5 protiv, a izjašnjavanje o tom pitanju su tražile konzervativne verske grupe.

Poništenje je doneto posle dvogodišnjeg sudskog procesa, a rasprava o eventualnoj žalbi pred Vrhovnim sudom ove godine imaće dalekosežne posledice.

Pravna bitka oko ovog pitanja bi mogla da se nađe pred Vrhovnim sudom SAD, a svaka odluka koju bi taj sud doneo predstavljala bi propis koji bi bio obavezan za sve savezne države i sve Amerikance.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.