Patrijarh Irinej: Gej parada vrh nemoralnog brega

Izvor: BKTV News, 15.Maj.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Gej parada vrh nemoralnog brega

Njegove Svetost Patrijarh Irinej izjavio je da je “gej pa­ra­da vrh le­de­nog ne­mo­ralnog bre­ga, skup svih ma­na i po­ro­ka”.

“Ža­lim te lju­de ko­ji pri­pa­da­ju takozvanoj gej popu­la­ci­ji. To je po­re­me­ćaj ili de­vi­ja­ci­ja lju­d­ske pri­ro­de. Mo­gu da ih ra­zu­mem, kao i taj nji­hov pro­blem, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ali ne mo­gu da ih ra­zu­mem što taj pro­blem na­me­ću na­ma i što to jav­no po­ka­zu­ju”, rekao je patrijarh Nedeljniku, odgovarajući na pitanje da li će SPC od vlasti zatražiti za­bra­nu gej-pa­ra­de.
Patrijarh je naveo da pripadnike LGBT populacije ne osu­đuje, ne­go da ih žali i da ne mo­že da shva­ti nji­ho­vo na­me­ta­nje. “A da li će bi­ti za­bra­nje­na ta pa­ra­da? Niči­ja si­la ni­g­de ni­je do­bra”, rekao je patrijarh.
Vučić da podigne posrnulu naciju
Patrijarh Irinej izjavio je da premijer Aleksandar Vu­čić “mo­ra da po­di­g­ne po­sr­nu­lu na­ci­ju”, te da Republika Srpska treba da se pripoji Srbiji, pošto za to “ima mnogo razloga”.
Patrijarh je u intevjuu “Nedeljniku” rekao da predsednik Vlade Srbije mora da uči­ni sve da dođe kraj sla­blje­nju i propadanju srpskog naroda. “A da bi­smo se po­di­gli, mo­ra­mo bi­ti sve­sni sa­mi se­be, svo­je isto­ri­je, svo­je kultu­re, svog po­lo­ža­ja. Ako to mi sa­mi ne bu­de­mo pri­hva­ti­li i menja­li se, dru­gi nas ne­će podići. Po­tre­ban nam je za­pra­vo po­dvig da se po­di­g­ne­mo. Do­ve­de­ni smo do prosjačkog šta­pa”, ocenio je patrijarh Irinej.
On je istakao da mo­ra­mo dići sve­st o se­bi sa­mi­ma, mo­ra­mo obra­ti­ti pažnju da osim eko­no­mi­je i pri­vre­de, što je neo­p­hod­no i nes­por­no, podi­g­ne­mo i mo­ral našeg na­ro­da.
“Na­ža­lost, otvo­ri­te sa­mo no­vi­ne i vi­di­te ko­li­ko krađa, pro­ne­ve­ra, ko­li­ko ubi­stava. Mo­žda ra­ni­je na to ni­smo to­li­ko obra­ća­li pažnju, ali ova­ko ni­ka­da ni­je bi­lo. Mo­ral je naš na­j­ve­ći pro­blem. Mo­ra­mo da ra­z­mišlja­mo ne sa­mo o to­me ka­ko da smi­sli­mo ne­ku ve­šti­nu da se sna­đe­mo ili ne­što isko­ri­sti­mo, ne­go da poč­ne­mo da či­ni­mo ono što je do­bro”, rekao je poglavar SPC.

Na podsećanje Nedeljnika da je Vučić konstatovao da će Srbiju lako promeniti ali nas Srbe teško, patrijarh je rekao:
“Zato što je to najteže. Lako je podignuti neku fabriku ili bilo koji objekat, ali je teško podići moral čoveka. Ali svako mora da uloži lični napor da promeni sebe. To je proces koji sporo teče i traži veliku volju i želju da sebe izmenimo i prilagodimo opštim moralnim principima i nazorima”.
Krim se ne bi desio da nije bilo Kosova
Upitan kako gleda na situaciju u Ukrajini, odgovorio je da se Krim ne bi de­sio “da ni­je bi­lo Ko­so­va”.
“Na­si­l­no odu­zi­ma­nje Ko­so­va i odva­ja­nje od Sr­bi­je da­lo je mo­guć­nost dru­gi­ma da to či­ne. To je gre­ška Ame­ri­ke, to je greška Evro­pe ko­ja će bi­ti sku­po plaće­na. Naš držav­ni vrh je sve vre­me uka­zi­vao na taj pro­blem, ali to ni­ko ni­je slušao”, istakao je patrijarh.
RS da se odvoji
Na pitanje kako se iz Banjaluke, a često i od predsednika RS Milorada Dodika ču­ju po­ru­ke da bi u RS tre­ba­lo da održi re­fe­re­n­dum na ko­jem bi se ot­ce­pi­li od BiH, patrijarh je odgovorio:
“To ne bi bi­lo ni­ka­kvo ču­do. Taj pro­ces je već krenuo. Ako može Ko­so­vo da se odvo­ji od Sr­bi­je, zašto se RS ne bi odvo­ji­la od Fede­ra­ci­je BIH i pri­po­ji­la Sr­bi­ji? Za ta­ko ne­što ima mno­go vi­še ra­zlo­ga, jer s odu­zimanjem Ko­so­va sa­da pra­ve dve al­ban­ske drža­ve, a Sr­bi­ja sa RS bi bi­la jed­na sr­p­ska dr­ža­va kao što je to bi­la ve­ko­vi­ma”.
Kosovska politika
Upitan na čemu bi Vlada Srbije tre­ba­lo da ba­zi­ra ko­so­v­sku po­li­ti­ku i gde je za SPC “cr­ve­na li­ni­ja” kad je o Ko­so­vu reč, patrijarh je rekao da je “ono što se da­nas de­ša­va – izu­zi­ma­nje Ko­so­va iz Sr­bi­je – nešto što mi ne može­mo ni­ka­da da shva­ti­mo i pri­hva­ti­mo”
“Ono što je treba­lo či­ni­ti i što je tre­ba­lo da bu­de uslov svih raz­go­vo­ra je­ste vraćanje sr­p­skog na­ro­da na KiM. To je mo­rao da bu­de naš “conditio sine qua non” za te pre­go­vo­re. Da­kle, pr­va bri­ga pre sve­ga naše dr­ža­ve, ali i onih ko­ji su po­mo­gli ta­kvo sta­nje na KiM mo­ra­la je da bu­de da se po­pra­ve spa­lje­ne ku­će, vra­te uni­šte­na ima­nja i omo­gući no­r­ma­lan ži­vot sr­p­skog na­ro­da”.

Na podsećanje Nedeljnika da je akademik Do­bri­ca Ćosić nedavno u in­tervjuu tom listu oce­nio da je Ko­so­vo izgu­blje­no i da više ne tre­ba da po­trošimo ni atom sna­ge na nje­go­vu od­bra­nu, patrijarh je rekao da “trenutno stanje jeste teško, ali tako nešto ne sme da se čuje”.
“Do­bri­ca Ćo­sić ni­je smeo da izja­vi da je Ko­so­vo izgu­blje­no. Ne, go­spo­di­ne Ćosiću, Ko­so­vo ni­je izgu­blje­no…Ko­so­vo ni­je i ne sme da bu­de izgu­blje­no”, rekao je patrijarh Irinej.
Na pitanje ka­ko sa­ra­đuje s pred­sed­ni­kom To­mi­sla­vom Ni­ko­lićem i kako je sarađivao s bi­v­šim še­fom dr­ža­ve Bo­ri­som Ta­dićem, rekao je da je predsednik Ni­ko­lić čovek iz na­ro­da, nje­ga na­rod vr­lo do­bro shva­ta. “Go­vo­ri je­zi­kom svog na­ro­da i izra­ža­va nje­go­ve že­lje. Raz­go­va­ra­li smo vi­še pu­ta na pri­hva­tljiv na­čin i za dr­ža­vu i za SPC. S Ta­di­ćem sam imao niz pri­ja­te­lj­skih su­sre­ta i SPC mu je zahval­na što je re­šio pro­ble­me svešte­ni­ka sa so­ci­jal­nim dažbi­na­ma”
Izvor: tanjug.rs/Nedeljnik
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.