Ovako je izgledao ovogodišnji Prajd (FOTO)

Izvor: B92, 20.Sep.2015, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako je izgledao ovogodišnji Prajd (FOTO)

U Beogradu je, drugu godinu za redom, održana Parada ponosa. Šetnja učensika Prajda od Vlade Srbije do Skupštine grada Beograda prošla je bez incidenata.

Sve vreme učesnike Parade ponosa obezbeđivale su jake policijske snage.

Učesnici su se tokom šetnje na kratko zaustavili na Terazijama, kod spomenika rodoljubima, gde su zviždanjem protestvovali protiv fašizma i kapitalizma, pominjući ratove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Siriji i Ukrajini, kai i probleme u Grčkoj, i podsetivši na veliki broj izbeglica u Srbiji.

U koloni su ministarka za evropske integracije Jadranaka Joksimović, ministar kulutre i informisanja Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Branica Janković.

Prisutnan je i veći broj ambasadora, među kojima su i šef delgacije EU u Srbiji Majk Devnport, američki ambasador Majkl Kirbi, kao i član parlamenta Evropske unije Knut Flekenštajn.

Među učesnicima Parade su i predstavnici partija, lidr Liberalno demorkatske partije Čedomir Jovanović sa suprugom, funkcioner Socijaldemokratske partije (SDS) Nenad Konstatinović i predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović izjavio je danas da je prezadovoljan ovogodišnjim Prajdom, ocenivši da je to prva prava Parada.

"Ovo je prva prava Parada, šetali smo glavnim ulicama, svuda su se vijorile zastave, ljudi su bili srećni, čula se muzika sa kamiona, bilo je veselo i šareno i to je ustvari Prajd", rekao je Tanjugu Stojanović.

On je naveo da je posebno srećan što su tokom Prajda prenete i druge poruke - da budemo solidarni sa izbeglicama koje su na nekoliko metara od trase Prajda, a čije probleme ne možemo da ignorišemo.

Kako je ocenio, problem sa kojim se susreću izbeglice može da zadesi svakog od nas, a ideja LGBT pokreta je pre svega - solidarnost.

On je istakao i da je tokom održavanja Prajda sve proteklo u najboljem redu, te da nije bilo većih incidenata u gradu.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.