Oštra polemika o Paradi ponosa i nasilju u Beogradu

Izvor: Studio B, 12.Okt.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra polemika o Paradi ponosa i nasilju u Beogradu

Početak rada Skupštine Srbije danas je obeležila burna polemika poslanika o Paradi ponosa i neredima koji su se u nedelju dogodili u Beogradu.

U okviru vremena za postavljanje poslaničkih pitanja, Demokratska stranka Srbije zatražila je od premijera Mirka Cvetkovića odgovor da li su tačni navodi da je Parada ponosa održana i pored procene bezbednosne službe da može doći do nereda i krvoprolića i ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << optužila vlast da je odgovorna za nerede u Beogradu.

Liberalno demokratska partija je, međutim, zatražila da premijer saopšti ko su organizatori nereda i rušenja Beograda u nedelju i ocenili da je Parada ponosa bila samo povodom "za nešto drugo - političko nasilje".

Poslanik DSS Željko Tomić je kazao da je Vlada Srbije, oglušujući se o sopstvene bezbednosne službe i apele građana da se odloži Parada ponosa, odlučila da se ta manifestacija održi po svaku cenu.

"Cenu ste videli na ulicama Beograda. Odgovornost mora da snosi srpska vlast koja je bila suorganizator gej parade", rekao je Tomić i dodao da je ministar policije Ivica Dačić na pitanje novinara ko je odlučio da se Parada ponosa i pored upozorenja održi, odgovorio - "kako ko - pa sam vrh države".

"Tumačim da je reč o predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Molim Tadića da me demantuje. Sam vrh države jeste Tadić", rekao je Tomić i dodao da je očigledno da je Tadić to učinio pod pritiskom spolja.

Poslanik LDP Zoran Ostojić rekao je da je nasilje na ulicama Beograda u nedelju sramota i naveo da su nesumnjivo sve političke stranke formalno osudile nasilje, ali da je, međutim, ostala je "jedna gorka stvar - pokušaj relativizacije".

"Pitam premijera ko su organizatori onog što se desilo. Parada ponosa je bila samo povod za nešto drugo, ono je bilo političko nasilje. Ko je organizator skupova, ko je platio dolazak, sa kim su povezana ta lica", upitao je Ostojić i podsetio da je LDP povodom nereda na ulicama tražio hitnu sednicu Vlade Srbije, parlamenta i Skupštine Beograda.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da državni vrh odlučio da se Parada ponosa održi bez obzira na procenu bezbednosne službe "da može da se desi ono što se desilo". Markićević je rekao da NS poštuje i one zakone koji joj se ne sviđaju i istakao da NS nema nikakve veze sa neredima u Beogradu.

"Nismo mi ništa organizovali. Kad mi organizujemo videćete kako će to izgledati", rekao je Markićević.

Markićević je rekao da bi trebalo procesuirati ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića jer je svog bivšeg državnog sekretara Marka Karadžića prijavio da je homoseksulac.

Markićević je rekao i da bi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegov zamenik Bruno Vekarić trebalo da podnesu ostavku jer je "pala" optužnica protiv Ilije Jurišića, kome je ukinuta presuda, a koji je bio optužen za smrt vojnika JNA.

"Da li je i to poklon (državnoj sekretarki SAD) Hilari Klinton", upitao je Markićević i dodao da je Jurišić juče u Tuzli dočekan kao narodni heroj. Raspravu je obeležilo i kažnjavanje većine poslanika Srpske radikalne stranke koji su odbili da sa klupa sklone transparente "Zaustavite ubijanje Vojislava Šešelja".

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović ponovo je upozorio da je zdravlje lidera radikala i haškog optuženika Vojislava Šešelja ozbiljno ugroženo i ocenio da država ne čini ništa da spreči "još jedno ubistvo u Haškom tribunalu".

"To pokazuje koliko su naši ljudi oguglali na nepravdu i kako država dozvoljava da se krše ljudska prava. Nekoliko meseci postoji nalog pretresnog veća da se ispita zdravlje Šešelja koji je suočen sa ozbiljnim zdravstvenim problemima", rekao je Todorović.

Predsedavajuća sednici Gordana Čomić izrekla je više opomena većini poslanika SRS koja je tražila da iz klupa sklone papire na kojima piše "Zaustavite ubijanje Vojislava Šešelja u Hagu".

Čomić je šefu poslanicke grupe SRS Dragana Todoroviću izrekla i meru oduzimanja reči.

Nakon toga, usledila je serija javljanja poslanika LDP, SRS, NS u koju se uključio i poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, a koja je prerasla u polemiku o 5. oktobru 2000. i nasilju u Beogradu u nedelju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.