Organizatori: Nećemo sedeti skrštenih ruku

Izvor: RTS, 02.Okt.2012, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizatori: Nećemo sedeti skrštenih ruku

Ukoliko Parada ponosa ponovo bude zabranjena preduzećemo određene korake, najavio Goran Miletić iz Organizacionog odbora te manifestacije. Svakako nećemo sedeti skrštenih ruku, dodao je Miletić.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa rekao je da su ranijih godina poštovali odluke vlasti o zabrani te manifestacije, ali da će ovog puta preduzeti neke korake ako ona bude ponovo zabranjena.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavila je da se nada da će Parada ponosa ipak biti održana i da će u "poslednji čas prevladati svest o tome kakvu odgovornost država ima".

Petrušić je na skupu "Učešće građana u procesu EU integracija" rekla da je poslednjih dana pitanje održavanja "Parade ponosa" u žiži interesovanja i da, kada se o njoj govor se pominje u kontekstu testa na kome će država biti.

"Nadam se da će uprkos signalima koji dolaze sa raznih strana, a koji govore da će biti ili neće biti Parade ponosa, da će u poslednji čas prevladati svest o tome kakvu odgovornost država ima i da će ona biti održana", naglasila je Petrušić.

"Mi ćemo preduzeti, definitivno, neke korake (ako bude zabranjena Parada). Svakako nećemo sedeti skrštenih ruku", rekao je Miletić za Betu.

Na pitanje koje korake će preduzeti u slučaju zabrane, Miletić je odgovorio da organizatori u ovom trenutku to ne mogu da saopšte, ali da će, svakako, nešto uraditi.

"Mi smo u proteklom periodu vrlo jasno dokazali da smo lojalni građani ove države, za razliku od nekih drugih grupa koje ne poštuju zakon i Ustav", istakao je Miletić.

Miletić je naveo da za sada nema odluke o zabrani Parade i da su pokušali da dobiju potvrdu takve informacije koja se juče pojavila u medijima.

"Pretpostavljam da će u toku dana biti jasnija situacija i, ako Parada bude zabranjena, to će biti još jedna otvorena koalicija huligana i predstavnika vlasti, budući da je upadljivo da su juče predstavnici vlasti imali isti argument koji huligani koriste", zaključio je Miletić.

Podrška Paradi

Više nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava zatražilo je od Vlade Srbije i vlada članica EU da podrže sve akcije koje osiguravaju poštovanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji.

U otvorenom pismu organizacije okupljene u Kuću ljudskih prava istakle su da Vlada Srbije mora da osigura poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja za LGBT aktiviste i da uloži sve napore da se beogradska Parada ponosa 2012. godine održi bez nasilja.

Kako se ocenjuje u pismu, negativno iskustvo s prošlogodišnjom zabranom Parade ponosa u poslednjem trenutku pokazalo je da prethodna Vlada Srbije nije poštovala domaće zakone i međunarodne standarde vezane za slobodu okupljanja.

U pismu se ističe da ističe da bi ponovna zabrana Parade bila dokaz da ni nova vlada ne namerava da ljudska prava posmatra kao temeljnu vrednost društva, a zaštitu marginalizovanih grupa kao jedan od svojih prioriteta.

Kuću ljudskih prava čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Paradu su podržali i Zeleni Srbije, ocenivši da je održavanje te manifestacije kao autentini vid borbe LGBT zajednice za ravnopravnost korak dalje u stvaranju tolerantnog i demokratskog drutva kakvom se teži.

Zeleni Srbije su u saopštenju pozvali sve svoje članove i simpatizere da, zajedno sa ostalim uesnicima Parade, 6. oktobra krenu u šetnju iz parka Manjež.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ORGANIZATORI PRAJDA: Nećemo sedeti skrštenih ruku ako zabrane šetnju!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Okt.2012

Ako Parada ponosa bude zabranjena, to će biti još jedna otvorena koalicija huligana i predstavnika vlasti, kaže Goran Miletić

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.