Nek se svi isprse i kažu šta misle

Izvor: B92, 02.Sep.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nek se svi isprse i kažu šta misle

Beograd -- MUP neće zabraniti Paradu ponosa, kaže Ivica Dačić. On poziva sve političare da se 'isprse' i kažu šta hoće, a ne da se kriju iza MUP-a.

Dačić je rekao da postoji veliki bezbednosni rizik za održavanje tog događaja, najavljenog za 2. oktobar, istakavši da ne postoji mogućnost da ga MUP zabrani, jer bi tada celokupna odgovornost "bila bačena na policiju".

Upitan da li postoji pritisak iz Evrope da se organizuje "Parada ponosa" Dačić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorio potvrdno: "To je tema svih razgovora sa Evropom".

Policija, dodao je Dačić, u skladu sa svojim ovlašćenjima i dalje pravi bezbednosne procene za organizovanje "Parade ponosa".

Ivica Dačić je danas zajedno sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem posetio Osnovnu školu "Dragan Lukić" na Bežanijskoj kosi, koju je juče, nakon sto dana gradnje, otvorio gradonačelnik Dragan Đilas.

Osim o Paradi ponosa, lider SPS-a se u izjavi novinarima osvrnuo i na druge aktuelne teme, Kosovo i najavu Agencije za sukob interesa koja proverava da li je za posetu Koridoru 10 pre dva dana, u društvu Milutina Mrkonjića, koristio javne resurse u političke svrhe.

Prazna floskula "Nikada nećemo priznati Kosovo"

Dačić je demantovao da je on pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika Slobodanu Milošević u Prokuplju, rekavši da iza toga stoji grupa koju vodi Aleksandar Vulin.

"To je pokušaj stvaranja ekstremne situacije koja bi pokazala da je nemoguća saradnja DS i SPS i to treba izbeći. To su političke teme koje potpuno odvlače pažnju od glavnih tema", rekao je Dačić.

Ivica Dačić smatra da je parola da Srbija nikada neće priznati Kosovo prazna formulacija koja nikoga ne obavezuje.

"Mislim, nećemo da priznamo, ali ćemo priznati sve ostalo", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

On je istakao da je Evropa neiskrena kada tvrdi da neće terati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, ali da je bitno da li će Kosovo imati sve elemente državnosti.

Dačić navodi da se političari u Srbiji "malo prave naivni" i upitao ih da li misle "da je narod lud".

"Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić juče kaže da EU neće uslovljavati Srbiju priznavanjem nezavisnost Kosova zarad dobijanja statusa kandidata. Naravno da neće, ali će tražiti da ukinemo naše institucije na severu Kosova, da priznamo carinske prelaze kao granične i tako dalje. Šta je to? - Nije šija nego vrat", rekao je Dačić.

Dačić je precizirao da Srbi imaju pravo na svoje institucije na Kosovu kao što su i Albanci imali svoja prava koja su priznata u svetu. On je naglasio da Srbi sa Kosova ne priznaju nezavisnu državu Kosovo i da je tu kraj svake priče.

"Šta treba, da ih teramo na to? Dajte onda bolje da kažemo: ljudi, dignite ruke, dođite svi u Srbiju i tačka, nego da im pričamo bajke. Da li neko misli da su ljudi naivni?", naveo je Dačić.

Dačić dodaje i da potez Agencije za borbu protiv korupcije nije korektan, naročito zato što Agencija ne sme da pokaže selektivnost.

Agencija je u četvrtak saopštila da proverava da li je ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić tokom posete

gradilištima na Koridoru 10, 31. avgusta, koristio javne resurse u političke svrhe.

"Istog dana Boris Tadić govorio je o uspesima Demokratske stranke, nije išao kao predsednik države. U isto vreme ministri iz G17 nose značke na reveru, a niko nikad to iz Agencije nije naglasio", rekao je Dačić.

On ne razume na šta se primedba Agencije odnosi, niti šta se time htelo postići.

"Ne mogu biti dvostruke ličnosti, ja sad ovde treba da kažem nemoj da me pitate o politici, pitajte me samo o temi. Znači ti si konkretno kriv, ti si me pitao, evo prijaviću te Agenciji", rekao je Dačić.

On je dodao da nema potrebu da zloupotrebljava funkciju, jer je svakodnevno prisutan u javnosti.

Dačić je rekao da tokom obilaska radova na Koridoru 10 nije propagirao SPS, niti je išao u predizbornu kampanju i dodao da, nažalost, kao ministar unutrašnjih poslova ima celodnevno obezbeđenje.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Političari da se izjasne o "Paradi ponosa"

Izvor: S media, 02.Sep.2011

Neka se "isprse" političari i neka kažu šta hoće - nemoj da se kriju iza MUP-a, poručio je ministar Ivica Dačić i istakao da MUP neće zabraniti održavanje te manifestacije, jer bi u tom slučaju "celokupna odgovornost bila bačena na policiju". ..Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.