Mladi iz Niša volontiraju na gej paradi

Izvor: juGmedia, 12.Sep.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi iz Niša volontiraju na gej paradi

NIŠ – Organizovanog odlaska iz Niša na predstojeću Paradu ponosa neće biti, ali puno mladih iz Niša još petka volontira na dogadjajima koji prate Paradu, rekao je danas  Nišu Dragan Djordjević iz Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji SHRIS.

„Sigurno će mnogi posetiti jedan od dogadjaja u narednih sedam dana jer program Nedelje ponosa kvaliteta i bogat, a sigurno će u samoj povorci na Paradi ponosa učestvovati puno naših sugradjana i sugradjanki“, istakao je Djordjević >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << na konferenciji za novinare.

U Nišu, dodao je Djordjević, u proteklih godinu dana nije prijavljen ni jedan napada na pripadnike LGBT populacije, ali su nedavno u malom mestu pored Niša dve osobe pretučene i to samo zbog svoje drugačije seksualne orijentacije.

Prema rečima predstavnik Incijative „Kolektiv“ Marka Stefanovića istraživanje koje je uradilo Udruženje „Duga“ pokazalo je da pripadnici LGBT populacije u ovom delu zemlje trpe različite vrste nasilja, ali da ga ne prijavljuju.

„Čak 85 odsto ispitanih odgovorilo je da nikada nije prijavilo nasilje i to iz najraličitijih razloga – zbog straha da će ih roditelji otkriti ili da će biti izloženi još većem nasilju“, istakao je Stefanović.

Maja Kamenov iz Centra za ravoj civilnih resursa istakla je da su u poslednje vreme mediji malo fleksibilniji prema LGBT populaciji, a polako se menja i svest gradjana.

Ono na čemu moramo raditi, dodala je ona,  je uvodjenje mogućnosti da deca u osnovnim i srednjim školama imaju dodir sa pripadnicima LGBT populacije.

„Razumemo da mnoge ljude plaši to što ne znanju nikog iz LGBT zajednice, a sve što je nepoznato to ljude plaši. Na ovaj način želimo da približimo ljude iz zajednice“, kazala je Kamenov.

Konferencija za novinare u niškom Medija i reform centru organizovana je kako bi organizacije civilnog društva iz Niša pružile podršku organizovanju Parade ponosa 18. septembra u Beogradu.

Biljana Ljubisavljević
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.