Izvor: B92, 11.Mar.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matura otkazana zbog gej učenice

Džekson -- Jedna škola u američkoj državi Misisipi odlučila je da otkaže matursko veče zbog učenice lezbejke koja je tražila da dođe na žurku u društvu svoje devojke.

Pravilnik srednje poljoprivredne škole u Fultonu nalaže da maturanti mogu prisustvovati završnoj proslavi isključivo u društvu partnera suprotnog pola.

Upoznata sa ovim problemom, Američka unija za građanske slobode države Misisipi (ACLU) dala je školi rok da promeni pravilnik, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi 18-godišnja Konstans Mekmilen mogla da dođe u pratnji svoje devojke, takođe učenice ove škole, na žurku zakazanu za 2. april.

Umesto toga, školski odbor je otkazao matursko veče navodeći da je to učinio u interesu "obrazovanja, bezbednosti i dobrobiti učenika".

Predstavnici ACLU smatraju da su ovom odlukom prekšena ustavna prava mlade lezbejke i da je škola u obavezi da sve svoje učenike tretira pođednako.

Škola koju pohađa Konstansa Mekmilen nalazi se na severu Misisipija, nedaleko od administrativne granice sa Alabamom, oblasti poznate kao "Biblijski pojas".

Reč je o patrijahalnom podneblju, politički desno orijentisanom sa značajnim uticajem konzervativnih protestantskih verskih zajednica.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.