MOK opravdao odvođenje gej aktivistkinje

Izvor: B92, 18.Feb.2014, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOK opravdao odvođenje gej aktivistkinje

Međunarodni olimpijski komitet opravdao je odvođenje italijanske gej aktivistkinje u Sočiju, objasnivši da je ona "odatle mirno ispraćena, a ne pritvorena".

Bivšu članicu italijanskog parlamenta Vladimira Luksuriju juče su četvorica neidentifikovanih muškaraca odvela automobilom iz Olimpijskog parka, kako bi je sprečili da udje u Arenu, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se igrala hokejaška utakmica u ženskoj konkurenciji.

Luksurija je rodjen kao muškarac, ali nosi žensku odeću i nije promenio pol. Luksurija, obučena u odeću boje duge, šetala je oko Olimpijskog parka skoro dva sata, a pratili su je brojni reporteri. Većina prolaznika nisu ni primetili da šalje poruku o gej pravima, a neki su joj prilazili i slikali se, misleći da je lik iz zabavnog dela programa.

Ona je rekla da su je držali u automobilu oko 10 minuta, nakon čega su je pustili, ali su joj oduzeli propusnicu koja, uz ulaznicu, svakom gledaocu omogućava da udje na olimpijska borilišta.

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je da je "to što se juče dogodilo i dalje nejasno", ali da je Luksurija htela da protestuje tokom takmičenja.

"Znam da je nameravala da protestuje tokom takmičenja i verujem da je, kada je posle nekoliko sati stigla, ispraćena na miran način, a ne pritvorena", rekao je Adams.

On je dodao da Olimpijski park, hale i borilišta nisu pravo mesto za proteste i dodao da bi MOK od svakoga tražio da "na drugom mestu iznosi svoje stavove".

MOK ima stroga pravivla protiv protesta i propagande tokom takmicenja i zabranjuje bilo kakve demonstracije u olimpijskim objektima. Na početku takmičenja u Sočiju, MOK je zabranio sportistima da nose crni flor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZOI - MOK opravdao odvođenje gej aktivistkinje

Izvor: Sportske.net, 18.Feb.2014

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) opravdao je danas odvođenje italijanske gej aktivistkinje iz Arene u Sočiju, objasnivši da je ona "odatle mirno ispraćena, a ne pritvorena".

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.