Hrvatske lezbijke tužile policiju

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Jun.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatske lezbijke tužile policiju

ZAGREB - Hrvatska lezbijska grupa "Kontra" tužila je policiju zato što nije zabranila protest zbog održavanja povorke ponosa u Zagrebu, saopštila je ta nevladina organizacija. "Kontra" u saopštenju objašnjava da je od MUP tražila da zabrani protest koji protiv gej parade danas u 14 časova organizuje podmladak desničarske Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), u isto vreme kada se održava i povorka ponosa u Zagrebu.

Šef MUP-a Hrvatske Tomislav Karamarko nije zabranio taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << skup pošto je rok za donošenje takve odluke istekao juče u 14 časova. "Kontra" je u saopštenju kritikovala predsednicu Parničnog odeljenja suda u Zagrebu zbog toga što njihovu tužbu nije htela da stavi u hitnu proceduru. "Jasno je da nema političke ni profesionalne volje za obračun sa širenjem mržnje i diskriminacijom", ističe Kontra.

U saopštenju se podseća da je to udruženje pre godinu dana podnelo krivičnu prijavu protiv HČSP i udruženja Hrvatskih nacionalista zbog širenja rasne i druge diskriminacije. Međutim, po saznanjima "Kontre", po tužbi nije postupljeno, dok je na prošlogodišnji zahtev da se zabrani antigej protest odgovor stigao tek posle godinu dana.

Hrvatski ombudsman za ljudska prava Jurica Malčić podržao je održavanje Zagreb prajda, izrazivši pri tom zabrinutost najavljenim protestom protiv te povorke. Malčić je u saopštenju istakao da su u najavama tog skupa "izneseni netačni i homofobični navodi koji mogu da budu podsticaj na diskriminaciju i govor mržnje". On upozorava da su diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i govor mržnje zakonom zabranjeni u Hrvatskoj.

Podmladak HČSP-a najavio je za danas u 14 časova na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića protest protiv gej parade, koja se tag dana održava na centralnim zagrebačkim ulicama. Oni su ocenili da je "gej parada kruna nemorala koji negira i ismejava sve moralne vrednosti hrvatskog društva". Ovogodišnja, deveta Povorka ponosa, održava se pod sloganom "Hrvatska to može progutati". I predsednik Hrvatske Ivo Josipović nedavno je podržao održavanje Zagreb prajda.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.