Hrvatska sprema zakon za gej brak

Izvor: B92, 11.Maj.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska sprema zakon za gej brak

Zagreb -- Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao da je vlada pokrenula inicijativu za donošenje zakona koji bi omogućio istopolne brakove u Hrvatskoj.

"Mislim da moramo ići korak napred, po ugledu na najnaprednije države sveta. Davanjem jačeg civilnog prava istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Suština stvari je u tome da se određenom krugu ljudi, koji su takođe članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost", kazao je Milanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

O tom zakona tek se očekuje dijalog sa LGBT zajednicom, kao i sa stručnom i opštom javnošću, kazao je on za "Jutarnji list".

"Niko nije gej, niko nije homoseksualac zato da bi bilo kome u svojoj okolini pakostio, nego naprosto zato jer je takav ili takva. To je elementarna društvena empatija, mislim i pristojnost, da ljude drugačije seksualne orijentacije od one većinske prihvatite kao nešto normalno, kao nešto što je deo njih, kao nešto što nije usmereno protiv nikoga", smatra predsednik Vlade Hrvatske.

Ipak, on je priznao da je svestan toga da određene socijalne barijere ipak postoje.

"Njih nećemo uklanjati na silu, ali pogledajmo malo kako funkcionišu, deluju i kakve propise donose druge države kao što je to, na primer, katolička Španija, Portugal, a da ne govorimo o nordijskim državama", istakao je Milanović.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska će priznati gej brakove?!

Izvor: Kurir, 11.Maj.2012

Vlada je već pokrenula inicijativu za donošenje zakona koji bi omogućio istopolne brakove, rekao je hrvatski premijer Zoran Milovanović..ZAGREB - Hrvati legalizuju gej brakove?! ..Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao da je vlada pokrenula inicijativu za donošenje zakona koji bi omogućio istopolne...

Nastavak na Kurir...

Milanović najavio veću sigurnost homoseksualnih parova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Maj.2012

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da njegova vlada namerava da osigura veću pravnu sigurnost homoseksulanih parova. "Mi smo govorili o registrovanom partnerstvu što je viši standard nego što ga trenutno imamo. To je bio i deo našeg predizbornog programa", rekao je Milanović...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.