Gejevi traže dozvolu za nošenje suzavca

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejevi traže dozvolu za nošenje suzavca

Nevladnina organizacija Gej lezbejski info centar zatražila je danas promenu Zakona o oružju i municiji i Krivičnog zakonika kako bi se omogućilo nošenje suzavca u spreju za samoodbranu.

"Poslednji napad na gej muškarca M. P. u Beogradu pokazuje da su LGBT osobe pod stalnom pretnjom napada, ali i da policija nije spremna da reaguje i da ih zašti. Zato nam dozvolite da se sami štitimo koliko god možemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a da nam ne preti zatvorska kazna od pola do pet godina, ako nosimo peper sprej", navodi se u saopštenju.

Gej strejt alijansa juče je saopštila da je mladić M. P. (26) pretučen na Trgu Republike u Beogradu, uz brojne psovke i homofobične uvrede. Njemu je, kako se navodi u saopštenju, u Urgentnom centru ustanovljena kontuzija glave i lica i podlivi ispod oka.

Gej lezbejski info centar naveo je da se suzavac u spreju koristi u svim zapadnim državama za samoodbranu i da ga nose i žene da bi se odbranile od silovatelja.

"Država konstantno ignoriše problem nasilja, a naročito nasilja nad LGBT osobama. Bezbednost LGBT osoba je ugrožena i zahtevamo od države da učini sve što je u njenoj moći da nas zaštiti od nasilnika i omogući nam da se sami branimo, bez pretnji zatvorskim kaznama ako to činimo", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.