Gejevi: Srbijo, omogući Paradu ponosa 2012. godine

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2012, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejevi: Srbijo, omogući Paradu ponosa 2012. godine

Gej strejt alijansa (GSA) podržala je zahtev drugih organizacija da predstavnici državnih organa u Srbiji pomognu održavanje Parade ponosa 2012. godine, odnosno da postupe u skladu sa Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i zaključcima iz poslednje Rezolucije Evropskog parlamenta.

"Sloboda okupljanja je jedno od osnovnih ljudskih prava i za GSA je nesporno da na državi i njenim institucijama leži najveća odgovornost za bezbednost ovog i drugih skupova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << postojanje političke volje i promociju tolerancije prema LGBT populaciji", navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija smatra da država mora da pokaže ozbiljnost i da, bez ikakvih kalkulacija, obezbedi poštovanje svojih zakona.

"S druge strane, postoji i velika odgovornost organizatora Parade prema LGBT populaciji zbog koje se taj događaj organizuje i čija prava treba dostojno zastupati. Zato GSA poziva i organizatore Parade ponosa 2012. godine da maksimalno ozbiljno i na vreme, to jest odmah pristupe pripremi i organizaciji skupa", navodi se.

GSA smatra da je Parada ponosa veoma važan događaj zbog čega mora biti transparentan i ne sme služiti za "potkusurivanje" bilo kojoj strani u organizacionom procesu ili drugim zainteresovanim stranama.

"LGBT osobe u Srbiji i njihova prava ne smeju biti taoci skrivenih agendi ili bilo čijih personalnih ambicija. Parada ne sme biti ni sama po sebi cilj već sredstvo u borbi za smanjenje nasilja i diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.