Gej parovi slabo zainteresovani za matičara

Izvor: Studio B, 03.Nov.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej parovi slabo zainteresovani za matičara

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se zahteva od države članice Saveta Evrope da pravno reguliše zajednicu osoba istog pola obavezujuća je i za Srbiju, smatra NVO "Sivil rajts difenders".

Programski direktor te organizacije za Zapadni Balkan Goran Miletić objašnjava da ta kao i svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava, "predstavlja obavezu za sve države članice, uključujući i Srbiju".

Miletić je rekao u izjavi za Tanjug i da ne očekuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << će u Srbiji pred matičara stati veliki broj onih koji trenutno neformalno žive u istopolnim brakovima.

"Ima parova koji tako žive više od dve decenije, rade, imaju stanove, ali ne očekujemo da će veliki broj njih, zbog problema koje mogu da imaju i na ulici i na radnom mestu odlučiti da stanu pred matičara", istakao je Miletić.

Prema njegovim rečimna, interesovanje za sklapanje istopolnih brakova sigurno neće biti veliko posebno u manjim mestima.

Evropski sud je razmatrao slučaj tri gej para iz Italije koji su od 2008. godine pokušavali da registruju svoje zajednice života u Italiji.

Njihovi zahtevi su uvek odbijani, iako u nekim od italijanskih opština postoji mogućnost simbolične registracije ovakvih zajednica.

Evropski sud je zaključio da to nije dovoljno "i da Italija mora pravno da reguliše zajednice života osoba istog pola, bez obzira da li će to učiniti u formi registrovanih partnerstava, civilnih unija ili bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim".

U presudi, Evropski sud je podržao stav Ustavnog suda Italije koji je zaključio da "Parlament mora pravno regulisati zajednice života koje de facto postoje".

Istovremeno, sud je kao i u nekim ranijim presudama zaključio da postoji raskorak između društvene realnosti i zakona i da legalizacija ovih zajednica ne bi ni na koji način predstavljala opterećenje za Italiju. "Naprotiv, prema shvatanju suda, legalizacija istopolnih zajednica bi bila rešenje za važno društveno pitanje", navodi se u saopštenju.

Iako Evropski sud nije utvrdio da je podnosiocima predstavke prekršeno pravo na brak, on je zaključio da je pravo na privatnost povređeno zbog nepostojanja zakona kojim bi se regulisale zajednice života osoba istog pola.

Ustav Srbije u članu 18. predviđa da se ljudska i manjinska prava neposredno primenjuju i tumače saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.